Content area
Full Text
Özet
Afrika'ya Açilim Plani'nin 1998 yilinda kabul edilmesinden sonra, özellikle 2005'ten itibaren uyguladigi ekonomik, kültürel ve insani boyutlu politika ile Afrika'ya yeniden giris yapan Türkiye, Afrika ülkeleri ile iliskilerini gelistirmekte, Afrika Birligi ile stratejik ortaklik temelinde kurdugu isbirliginin kurumsal altyapisini güçlendirmektedir. Istanbul'da düzenlenen I. Türkiye-Afrika Isbirligi Zirvesi'nde kabul edilen 'Istanbul Deklarasyonu' ve 'Isbirligi Çerçeve Belges' ile taraflar arasinda esaslari belirlenen isbirligi, 'Uygulama Plani 2010-201' ile uygulama sürecine tasindi. Türkiye-Afrika iliskilerinin gelismesi, bölgesel güç dengeleri üzerinde etki yaratabilecek önemdedir. Afrika'ya açilim, siyasi ve ekonomik alanda Türkiye için firsatlar saglarken, politika belirleyiciler, önümüzdeki süreçte çok yönlü politikanin zorluklari ile daha çok karsilasacaklardir.
Anahtar Kelimeler: Türkiye Dis Politikasi, Türkiye-Afrika Iliskileri, Afrika Açilim Politikasi, Stratejik Ortaklik
Turkey's Opening to Africa Policy: Historical Background, Strategic Partnership and Its Future
Abstract
After the approval of 'Opening to Africa Plan' in 1998, Turkey, who has made an entrance to Africa recently, specifically by implementing a policy which has had economic, cultural and humane dimensions since 2005, is developing its relations with the countries of Africa and consolidating the institutional infrastructure of the cooperation based on the strategic partnership. Cooperation, whose principles were defined by two parties at the I. Summit held in Istanbul where 'The Istanbul Declaration' and 'The Framework for Cooperation' documents were adopted, was carried to the implementation phase by 'Implementation Plan 2010-2014'.The development of the Turkey-Africa relations has an importance which will have bearings on balance of regional powers. While opening to Africa has supplied economic and political opportunities to Turkey, decision makers will face with the difficulties of multilateral politics in the forthcoming course.
Keywords: Turkish Foreign Policy, Turkey-Africa Relations, Opening to Africa Policy, Strategic Partnership
Giris
Anadolu'yu yurt edinmelerinden önce Misir'da kurduklari Tolunogullari ve Ihsitler gibi devletler göz önüne alindiginda, Afrika kitasi bin yildan fazla bir süredir Türkleri yakindan ilgilendirmektedir.1 Afrika kitasi ile Türkiye'nin iliskileri, küresel ve bölgesel düzeydeki degisimler, Türkiye'nin dis politikadaki farkli öncelikleri ve yeterli ilgi gösterilmemesi sonucunda olusan Afrika hakkindaki bilgi noksanligindan dolayi, Osmanli-Afrika iliskilerinin aksine, belirli bir çizgide ve yogunlukta gelisemedi.
Afrika'ya Açilim Plani'nin 1998 yilinda kabul edilmesinden sonra, özellikle 2005'ten itibaren uyguladigi ekonomik, kültürel ve insani boyutlu politika ile Afrika'ya yeniden giris yapan Türkiye, Afrika ülkeleri ile iliskilerini gelistirmeye çalisirken, Afrika Birligi ile stratejik ortaklik temelinde kurdugu isbirliginin kurumsal altyapisini güçlendirmeye...