Content area
Full Text
Bu çalismanin amaci Demir Leydi (The Iron Lady, Phyllida Lloyd, 2011) filmi üzerinden mekan ve cinsiyet iliskisini ele almaktir. Kamusal ve özel alan kavramlari ile birlikte erillik-disilik, etkin- edilgen, mantikli-duygusal gibi karsitliklarla sinirlandirarak filmin analizi yapilmaya çalisilacaktir. Ayni zamanda filmin, anaakim sinema filmlerindeki kadin temsillerinden farkli bir örnek ve kaliplasmis kadin stereotipine alternatif bir temsil biçimi olusu da çalismada yapilacak olan degerlendirmenin bir parçasini olusturacaktir.
Anahtar Kelimeler: kamusal alan, özel alan, mekan, cinsiyet, sinemada kadin temsilleri, Demir Leydi.
The Public/Private Sphere Distinction in Cinema: The Iron Lady
This study aims to addressing relationship between space and gender at The Iron Lady (Phyllida Lloyd, 2011) movie. This film will be analysed with concepts of public and private sphere in conjunction with contrasts such as masculinity-femininity, active-passive, logical-sentimental. At the same time, the female character in The Iron Lady, as an example of an alternative to mainstream cinema stereotyped roles will be discussed.
Keywords: public sphere, private sphere, space, gender, representations of women in cinema, The Iron Lady.
Giris
Çalismada, bir kadin yönetmen ve kadin senarist isbirliginden çikmis, kadin merkezli bir film olan Demir Leydi (The Iron Lady, Phyllida Lloyd, 2011), kamusal/özel alan kavramlari çerçevesinde analiz edilecektir. Mekanin ve cinsiyetin iliskilendirilmesinin filmde nasil yer aldigina odaklanilacaktir.
Filmin analizinde erillik-disilik, etkin-edilgen, mantikli-duygusal gibi karsitliklardan yararlanilacaktir. Ana karakterin sergilenisinde; mekan kullanimiyla, karakterin çerçevelenisiyle, ses kusaginda kullanilan müzik ve efektlerle, kostüm ve makyaj kullanimiyla, öznel ve nesnel kamera kullanimiyla, çekim açilari ve karakterlerin konumlandirilma tercihleriyle yaratilan anlamlar ele alinacaktir.
Film ayni zamanda, ana akim sinemadaki kadin temsillerinde farkli bir sunum örnegi olarak da ele alinacaktir. Kadin yönetmen ve kadin senarist elinden çikma bir film olmasi nedeniyle de ayrica feminist film teorisi ve literatürü baglaminda da kisaca bir degerlendirmeye girisilecektir. Stereotiplesen kadin ve erkek rollerinin disina çikan -elbetteki burada tarihin en güçlü kadin siyasi figürlerinden birinin hikayesinin anlatiliyor olusu en büyük etkendir- bir film olmasi itibariyle de klasik anlati sinemasindaki kadin ve erkek temsilleriyle karsilastirmali bir degerlendirmede bulunulacaktir.
Çalismanin ilk kismini kuramsal çerçeve, ikinci kismini anaakima dahil olan ve olmayan sinema filmi örneklerinde kadin ve erkek temsillerinin karsilastirilmasi, üçüncü kismini ise Demir Leydi (The Iron Lady, Phyllida Lloyd, 2011) filminin analizi olusturacaktir.
Sinemada Kamusal ve Özel Alan Ayrimi
Ruken Öztürk, ortaçag fermanlarinda 'publicus'un (kamusal) 'hükmetme' ile ilgili kullanildigina deginir....