Content area
Full Text
Abstract
Syphilis is a sexually transmitted infection caused by Treponema pallidum and has four stages of evolution, primary, secondary, latent and tertiary. The clinical appearance of secondary syphilis may take different aspects, the disease being called the great imitator. It should be taken into account that secondary syphilis does not involve only the skin, but also other organs. We present the case of a 26-year-old male with secondary syphilis associated with bilateral tonsillitis and mild hepatic cytolysis.
Keywords: sexually transmitted infection, secondary syphilis, diagnosis
Rezumat
Sifilisul este o infectie cu transmitere sexuala, produsa de Treponema pallidum, care evolueaza în patru stadii, primar, secundar, latent si tertiar. Tabloul clinic al sifilisului secundar poate îmbraca diferite aspecte, fiind numit marele imitator. Trebuie tinut seama de faptul ca sifilisul secundar nu se localizeaza doar la nivel cutanat, ci afecteaza si alte organe. Prezentam cazul unui pacient, în vârsta de 26 de ani, cu sifilis secundar, asociat cu amigdalita bilaterala si citoliza hepatica usoara.
Cuvinte-cheie: infectie cu transmitere sexuala, sifilis secundar, diagnostic
Introducere
Sifilisul reprezinta în continuare o problema de sanatate publica. La nivel european, rata medie a incidentei este de 4,5 la 100.000 de locuitori. În anul 2012, în România s-a înregistrat o incidenta de 8,5. Totusi, se observa o descrestere semnificativa fata de anul 2008 (19,6)(1). Principala modalitate de transmitere a bolii este prin contact sexual. Se poate transmite si la nivel placentar, fapt care are ca rezultat aparitia sifilisului congenital(2). În cazuri rare, infectia poate fi contractata prin sarut sau prin contact direct cu leziuni active. Principalele grupe de risc sunt homosexualii, subiectii infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sau care au antecedente de alte infectii cu transmitere sexuala, cei cu un statut economic scazut. În rândul acestora, screeningul este foarte important pentru depistarea precoce a infectiei si initierea tratamentului(3).
Agentul etiologic al sifilisului este Treponema pallidum, o spirocheta cu rezistenta foarte scazuta în mediul extern(4). Caracteristicile morfologice pot fi puse în evidenta prin coloratii speciale, Giemsa sau impregnare argentica. Este o bacterie mobila, care se poate roti în jurul propriului ax. În ceea ce priveste caracterele biochimice, au fost mai greu puse în evidenta, având în vedere ca microorganismul nu poate fi cultivat(5). Organismul uman este singura gazda naturala, T. pallidum neavând capacitatea de...