Content area
Full Text
ÖZ
Hiçkirik diyaframin ve interkostal kaslarin aralikli olarak istemsiz biçimde kasilmasidir. Hiçkirik birçok olguda kendiliginden geçerken, inatçi hiçkirik tedavisinde fiziksel girisimler ve ilaç tedavisi kullanilmasi gerekebilir. Literatürde serotonerjik sisteme etki eden ilaçlarla tedavi edilen inatçi hiçkirik olgulari tanimlanmistir. Bu yazida, 28 yasinda bir psikotik özellikli majör depresif bozukluk hastasinda, serotonin geri alim inhibitörü ilaçlarin (sirasiyla paroksetin, flouksetin ve sertraline) kullanimi sonrasinda gelisen hiçkirik olgusunun sunulmasi amaçlanmistir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2016; 17(Ek.3):52-54)
Anahtar sözcükler: Paroksetin, fluoksetin, sertralin, hiçkirik, seçici serotonin gerialim inhibitörü
Hiccup secondary to selective serotonine reuptake inhibitory drugs: case report
ABSTRACT
Hiccups are involuntary and intermittent contraction of the diaphragm and the intercostal muscles. Hiccup is usually a self-limited disorder, but it is needed to use physical interventions and pharmacological treatment for some intractable hiccups. In medical literature some cases, treated with drugs that effect on serotonergic system, are described for intractable hiccups. In this case, we aim to present a hiccup case secondary to selective serotonine reuptake inhibitory drugs (paroxetine, fluoxetine and sertraline respectively) in a 28-year-old man with major depression with psychotic features. (Anatolian Journal of Psychiatry 2016; 17(Suppl.3):52-54)
Keywords: paroxetine, fluoxetine, sertraline, hiccup, selective serotonine reuptake inhibitory
GIRIS
Hiçkirik diyaframin ve interkostal kaslarin aralikli olarak istemsiz biçimde kasilmasidir.1 Inatçi hiçkirik bir aydan daha uzun sürebilir ve gastrik distansiyon, gastroözofagial reflü gibi gastrointestinal sistemle iliskili patolojilerden, merkezi sinir sistemi enfeksiyonlari veya lezyonlari, frenik sinirin veya vagusun iritasyonu gibi sinir sistemiyle ilgili organik patolojilerden kaynaklanabilir.2,3 Hiçkirik psikiyatrik ilaçlarin kullanimina bagli bir yan etki olarak da görülebilir.4-6 Bu olguda 28 yasinda psikotik özellikli majör depresif bozukluk hastasinda, serotonin geri alim inhibitörü (SGAI) ilaçlarin (sirasiyla paroksetin, flouksetin ve sertralin) kullanimi sonrasinda gelisen hiçkirik olgusu sunulmustur.
OLGU
Yirmi sekiz yasinda, bekar, ailesiyle yasayan dört kardesin en büyügü, üniversite mezunu, muhasebeci olan erkek...