Öz: Bireylerin duygu, düsünce, hayal ve isteklerini yazarak ifade etmelerinin yolu yazma becerisini kazanmalarindan geçmektedir. Bu becerinin kazandirilabilmesi için ögretmenlerin yaptiklari uygulamalar çok önemlidir. Yazarlik ve Yazma Becerileri dersi 2012-2013 egitim ögretim yilinda seçmeli ders olarak uygulamaya konulmustur. Bu arastirmada bu derste yazma becerisinin kazandirilmasi dogrultusunda ögretmenlerin görüs ve uygulamalari arastirilmaktadir. Arastirma nitel durum çalismasi desenindedir. Arastirmanin çalisma grubu Kayseri'de görev yapan ve Yazarlik ve Yazma Becerileri dersi veren on ögretmenden olusmaktadir. Görüsme yoluyla örneklemden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle degerlendirilmistir. Ögretmenlerin görüsleri not alinarak kayda geçirildikten sonra her ögretmenin yazili ifadesi kodlanmistir. Yapilan kodlamalardan yola çikilarak alt kategorilere, alt kategorilerden ise kategoriler ulasilmistir. Arastirmadan elde edilen bulgulara göre ögretmenlerin çogu dersin amaci olarak kendini ifade ve yazma yeteneginin gelistirilmesini görmektedir. Ögretmenlerin deneyim ve bilgi birikiminin farkli olusu yazma becerisinin kazandirilmasi sürecinde birbirinden çok farkli yaklasim ve teknikler kullanmalarina neden olmaktadir. Arastirmada dersin ölçme ve degerlendirme sürecinde de farkli uygulamalarin yapildigi tespit edilmistir.
Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, ögrenme, ögrenci, yazma süreci
Teachers' Perceptions in Teaching Writing Skills in the Context of Middle School Authorship and Writing Skills Course
Abstract: Ways of expressing the Individual's feelings, thoughts, dreams and wishes by writing pass the winning the writing skills. Applications made by teachers to impart these skills are very important. Authorship and Writing Skills Course was introduced as elective courses in the 2012-2013 academic year. In this study, teachers' views and practices in line to gain writing skills in the course being investigated. The research is a qualitative case study design. The research working group consists of ten teachers working in Kayseri and giving Authorship and Writing Skills Course. The data obtained from the samples through interviews was evaluated with the content analysis method. After obtaining the views of the teacher in writing; each teacher's written expression are coded. It reached the sub-category and category from the encodings. According to the findings obtained from this study: Most of the teachers is seeing the self-expression and development of writing skills as the aim of course. Coming from various backgrounds in terms of experience and content knowledge, teachers have various practices in process of developing the ability to write. As well in the study, it has been determined different applications In the course of the testing and evaluation.
Key Words: Writing skill, learning, student, process of writing
1. GIRIS
Türkçe ögretiminde ögrenme yasantilari düzenlenirken dinleme, konusma, okuma ve yazma dil becerileri ile bu becerileri destekleyerek ögrencide dil bilinci uyandiran dil bilgisi ögretimi üzerinde durulur. Birey anlam evrenini bu becerilerin karsilikli etkilesimi içinde olusturur (Sever, 2011, 27). Çocuklar, isittikleri seslerin bazi anlamlari oldugunu fark ederek dinleme egitimine adim atmis olurlar. Dinleme ile ögrenilen sesler taklit yoluyla tekrar edilerek konusma becerisinin ilk ürünlerine dönüsür. Okuma ve yazma ise kisinin çogunlukla formel egitim yoluyla kazandigi dil becerileridir (Coskun, 2007: 49). Ögrenci okulda ögretmenin rehberliginde aldigi egitim ile okumaya baslar, yazmayi ögrenir. Bu açidan yazma belli düzeyde egitim gerektiren beceridir. Yazi ortaya koyabilmek için belli düzeyde bir teknik alt yapiya sahip olmak gerekir (Göçer, 2014, 18). Bu baglamda yazma becerisi, dört temel dil becerisi zincirinin son halkasini olusturur (Demirel, 1999, 59).
Yazma becerisini kazanan bireylerin duygu, düsünce, hayal ve isteklerini belli kurallar dâhilinde yazi ile anlatmasi beklenir. Ögrencinin yazma eylemini belli bir kural dâhilinde gerçeklestirebilmesi ise gerek konusma gerekse düsünme yetisini kullanmasina baglidir (Çelik, 2012, 728). Düsünce ögrencinin zihninde açik seçik belirlenmemisse, anlatiminda da belirsizlikler ortaya çikar. Anlatimi tam ve açik degilse, ögrenci açik seçik düsünmüyor demektir. Öyleyse yazmayi ögretme bir yerde düsünmeyi de ögretme anlamina gelir. Ne var ki düsünme yazma degildir. Düsünmenin yazmaya dönüsmesi, düsünceyi karsilayacak sözcüklerin yan yana gelmesi, bunu iletecek bir biçimde düzenlenmesiyle baslar (Özdemir, 1991: 115-116 akt. Sever, 2011, 24). Sözlü iletisim kurarken yapilan dil yanlislari hosgörü ile karsilanirken yazili iletisim kurmada ayni hosgörü gösterilmemekte dili dogru ve düzgün kullanma önemli olmaktadir (Demirel, 2014,117). Bu bakimdan yazma becerisinin kazanimi belli bir süreç ve emek gerektirmektedir. Isteyen biraz çaba gösteren herkes dilini iyice ögrenebilir. Duygu ve düsüncelerini dogru anlatabilir, amacini düzgün olarak yaziya dökebilir. Elbette herkes büyük yazar olamaz; ama dogru yazma becerisini kazanabilir (Kavcar, 1984, 114). Ögrencilerin dogru yazma becerileri kazanabilmelerinde temelde Türkçe ögretmenleri olmak üzere özelde MEB tarafindan 2012 yilinda ortaokul 5,6,7,8. Siniflarda seçmeli ders olarak yürürlüge konulan Yazarlik ve Yazma Bercerileri dersini yürüten ögretmenlere büyük görevler düsmektedir. Ögretmenlerin yazma sürecinde etkili bir ögrenme ortami olusturabilmesi için ögrencilerinin konuya iliskin ilgilerini uyandirma, yazma taslagi olusturma/planlama, arastirma/kesfetme, çözümleme/derinlestirme, paylasma ve uygulama asamalarinda etkin bir yol izlemesi gerekir (Karatay, 2011: 1035). Yazma konusu belirlemede ögrencilerin kendileri, yakin çevreleri ve ilgileri temel çikis noktasi olarak kabul edilebilir. Nitekim ögrencilerin yasadiklari olaylar, ilgilendikleri konular en iyi konusma ve yazma konusudur (Kavcar vd. 1998, 60).
Çagdas egitim yaklasimlarinin basinda gelen yasayarak ögrenme ilkesi, yazma egitiminde de kendisini göstermektedir. Çünkü yazma egitimi kendi içinde elestirel düsünme, yaratici düsünme, arastirma becerisine sahip olma, problem çözme becerisini elde etme, Türkçeyi güzel kullanma gibi etkinlikleri bir arada organize etme geregini ortaya koyar. Insanlarin gördüklerini, düsündüklerini, yasadiklarini, hayallerini, isteklerini amacina uygun bir sekilde ifade etme becerisi kazanmalari, onlarin akademik ve sosyal hayatta daha basarili olmalarina zemin hazirlamaktadir. Iyi yazma gençler için bir fikir degil zorunlu bir eylemdir (Ungan, 2007, 463).
Yazma süreci yazarin kendi düsünceleriyle yüz yüze geldigi, duygularini derinlemesine yasadigi anda yeni düsüncelerin arayisina girdigi, düsüncelerine açiklik kazandirdigi bir süreçtir. Yazma süreci, kisinin kendi düsüncelerini kullanarak yeni düsüncelere ulasmanin bir yoludur. Yazma etkinliklerinde ögrencilere farkli düsünme ve ifadeler gelistirmeleri yönünde konular ve ögrenme görevleri verilmesi, onlarin kendi düsüncelerini olusturmalari yönünde desteklenmesi bakimindan çok önemlidir. Yazma sürecinde entelektüel tavir, özgüven, öznellik, kararlilik, konuya duyarlik, mantik ve akil yürütme gibi ögelerle eleçtirel düçünme becerisi geliçtirilir (Karadüz, 2010a, 1589-1590). Elestirel düsünme becerisini kazanan bireylerinse dilin temel becerilerini daha etkili kullanmasi beklenir.
Günes (2007, 162-163) tarafindan yapilandirmaci yaklasim baglaminda yazma becerisi ögretiminin amaçlari söyle siralanmaktadir:
Ø Dil becerilerini gelistime,
Ø Iletisim becerilerini gelistirme,
Ø Ögrenme ve anlama becerilerini gelistirme,
Ø Zihinsel becerileri gelistirme,
Ø Sosyal becerileri gelistirme,
Ø Zihinsel bagimsizlik becerilerini gelistirme
MEB tarafindan 2012-2013 egitim ögretim yili itibariyle uygulamaya konulan Ortaokul ve Imam Hatip Ortaokulu Yazarlik ve Yazma Becerileri Desi Ögretim Programi süreç temelli bir ögretim yaklasimi esas alinarak hazirlanmis, ögretim programi kendi içerisinde yaklasim, beceriler ve kazanimlar; uygulama kilavuzu ise yazma becerisinde düzeyler, yazma süreci, metin yapilari ile ölçme ve degerlendirme alt basliklarinda ele alinmistir. Programda beceriler, dönem sonunda cümle, paragraf ve metin düzeyinde yazmaya yönelik kazanilacak hedefleri; kazanimlar ise bilgi beceri, tutum ve uygulamalari kapsamaktadir.
Programda toplamda bes temel beceri belirlenmis olup kazanimlar bu temel becerilerin altinda ele alinmistir. Ögrencilerin kazanimlari gerçeklestirerek yazma becerilerine ulasacaklari amaçlanmistir. Buna göre ögrencilerin süreç sonunda asagidaki becerilere ulasmalari beklenmektedir:
Ø Beceri 1: Duygu ve düsüncelerini açik ve etkili biçimde ortaya koyan cümle ve paragraflar olusturma,
Ø Beceri 2: Metni olusturma sürecinde yazma asamalarini uygulama,
Ø Beceri 3: Yazma amacina uygun farkli metin yapilarini kullanma,
Ø Beceri 4: Farkli alanlarda arastirma yaparak sonuçlarini yazili olarak sunma
Ø Beceri 5: Yazili anlatim çalismalarinda teknolojinin sundugu imkanlardan (bilgisayar, internet vb.) yararlanma (MEB, 2012: 7,8,9).
Programin beceri kazanim dagilim sayilari ise sagidaki gibidir:
Yazma egitiminde ögretmen, yazma sürecinin her asamasinda ögrenciye yol gösteren, metin olusturmasinda yardimci olan, ögrencilerin bireysel farkliliklarina göre gerektiginde farkli yöntemler kullanan bir rehber konumunda olmalidir. Programda ögretmenden beklenen baslica görevler su sekilde ifade edilmistir:
Ø Ögrencileri yazmaya güdülemek ve onlarin yazmaya karsi olumlu tutum gelistirmelerine yardimci olmak,
Ø Ögrencilerin hangi düzeyde oldugunu belirleyip düzeyine uygun yazma egitimi almasini saglamak,
Ø Ögrencilerin yazma sürecinin asamalarini kavramasini ve uygulamasini saglamak,
Ø Metin olusturma sürecinin her asamasinda ögrencinin gelisimini izlemek, geri bildirimlerle ona rehberlik yapmak,
Ø Yazma kaygisi ve tutuklugu yasayan ögrencilerin yazmaya baslamasina ve devam etmesine yardimci olmak,
Ø Yazma yoluyla ögrencilerin bilissel becerilerini gelistirmek,
Ø Ögrencilerin farkli metin yapilarini ögrenmelerini ve düzeylerine göre kuullanmalarini saglamak
Ø Ögrencilerin yazma sürecinde teknolojiyi kullanabilmesini saglamak,
Ø Ögrencilere kendilerine ve baskalarina ait metinleri elestirel biçimde degerlendirme becerisi kazandirmak. (MEB, 2012, 4-5)
Arastirmanin Amaci
Yazarlik ve Yazma Becerileri Dersi 2012-2013 egitim ögretim yili itibariyle Ortaokul ve Imam Hatip Ortaokulu 5,6,7 ve 8. Siniflarda seçmeli ders olarak kabul edilmis ve okutulmaya baslanmistir. Bu çalismada Yazarlik ve Yazma Becerileri Dersinde yazma becerisinin ögretimi ve gelistirilmesine yönelik uygulamalarin nasil gerçeklestigine yönelik ögretmen görüsleri arastirilmaktadir. Göçer (2014, 62)'e göre islevsel kullanim bakimindan dört temel dil becerisinden en zor olani ve en sona kalan yazma becerisidir. Zorlugu ve sona kalmasinin yaninda birtakim etkenler dolayisiyla bireylerin bu beceriyi kazanip etkili bir biçimde kullanmalari istenen seviyede olamamaktadir. Arastirma ile Yazarlik ve Yazma Becerileri Dersi, ögretim programi, kullanilan materyaller ve ders uygulamalarinin ögrencilerin yazma becerisinin gelisimine yönelik katkilari ögretmen görüsleri baglaminda degerlendirilecektir.
2. YÖNTEM
Arastirmanin yöntemini, kullanilan arastirma modeli, veri toplama araçlari ve verilerin degerlendirilmesinde kullanilan yöntem ve tekniklerle çalisma grubu olusturmaktadir.
2.1. Arastirma Modeli
Bu arastirma, nitel arastirma yöntemlerinden durum çalismasina (case study) göre desenlenmistir. Yin'e (1984) göre durum çalismasi, arastirilan olguyu kendi yasam çerçevesi içinde inceleyen, olgu ve içinde bulundugu ortam arasindaki sinirlarin kesin hatlarla belirgin olmadigi ve birden fazla kanit veya veri kaynaginin mevcut oldugu durumlarda kullanilan bir arastirma yöntemidir. Durum çalismalari nasil ve niçin sorularini temel alarak arastirmaciya kontrol edemedigi bir olgu ya da olayi derinligine inceleme olanagi verir (Yildirim ve Simsek, 2008: 276).
Bu çalismada yazarlik ve yazma becerileri dersindeki ögretmen uygulamalari bir durum ya da olgu olarak belirlenmistir. Arastirmada derinlemesine veri toplanma düsüncesi nitel durum arastirmasinin tercih edilmesindeki önemli etkendir. Durum arastirmalarinda derinlemesine ve genis zaman dilimine yayilan veri toplama süreci söz konusudur.
Durum arastirma süreci, arastirma sorularinin gelistirilmesi, çalisilacak durumun belirlenmesi, analiz biriminin tespiti, çalisma grubunun olusturulmasi, verinin toplanmasi, verinin analiz edilmesi ve yorumlanmasi sürecinden olusmaktadir. (Yildirim ve Simsek 2008). Arastirmada bu süreç takip edilmistir.
2.2. Çalisma Grubu
Arastirmada nitel yöntemler kullanildigindan amaçli örnekleme yoluna basvurulmus ve on kisiden olusan bir çalisma grubu olusturulmustur. Amaçli örnekleme tam anlamiyla nitel arastirma gelenegi içinde ortaya çikmis ve zengin bilgiye sahip oldugu düsünülen durumlarin derinlemesine çalisilmasina olanak veren bir örnekleme yöntemidir (Yildirim ve Simsek, 2008: 107). Amaçli örnekleme yöntemlerilerinden tipik durum örneklemesi kullanilmis, böylece örnek ve bakis açisi olusturma yoluyla deneyim kazandirma hedeflenmistir. Belirlenen çalisma grubu ya da örneklem 2014-2015 egitim ögretim yilinda Kayseri'de görev yapan ve Yazarlik ve Yazma Becerileri Dersi okutan Türkçe ögretmenlerinden seçilmistir. Arastirma sirasinda on Yazarlik ve Yazma Becerileri Dersi okutan Türkçe ögretmeni ile görüsülmüstür. Bu ögretmenlerin besi erkek besi bayan ögretmendir. Örneklemde yer alan ögretmenler farkli mesleki yillarda deneyime sahiptir. Görüsme öncesinde ögretmenlerden randevu alinmis, daha sonra uygun ortamda görüsmeler gerçeklestirilmistir.
2.3. Verilerin Toplanmasi
Hazirlanan yari yapilandirilmis görüsme formu ile önce 3 ögretmenle görüsülerek pilot uygulama yapilmistir. Pilot uygulama verilerine ve uzman görüslerine göre görüsme formu üzerinde gerekli degisiklikler yapilmistir. Ögretmen görüsleri baglaminda ortaya çikan kavramlardan hareketle sorular yeniden düzenlenmistir. Öncesinde 4 olan soru sayisi 6'ya çikarilmistir. Bu durum arastirmada kullanilan sorularin geçerligini desteklemesi bakimindan önemlidir. Bu nedenle arastirma kapsaminda ele alinacak noktalari belirlemeye yönelik olarak soru sayisi arttirilmis böylece arastirmanin alt problemlerinin cevabini bulmaya dönük sorular olusturulmustur. Ancak görüsme sonunda konu ile ilgili farkli görüslere de yer verilmis görüsmelerin mümkün oldugunca fazla veri elde edecek sekilde uzun geçmesine çalisilmistir. Ögretmen görüsleri arastirmacilar tarafindan not alinarak kayda geçirilmistir. Görüsmelere yeterince zaman ayrilmis, ögretmenler sorulara içten cevap vermislerdir. Veri toplamaya yeterince zaman ayrilmasi ve veri çesitlemesi durum arastirmasinda geçerlilik ve güvenirligine etki eden önemli faktördür (Yildirim ve Simsek, 2008). Bu arastirmada da ögretmenlerle genis zaman diliminde görüsmeler yapilarak veri toplanmistir.
2.4. Verilerin Tanimlanmasi
Arastirmada toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile tanimlanmistir. Görüsme yapilan ögretmenlerin görüsleri yazili olarak elde edildikten sonra her ögretmenin ifadesi kodlanmistir. Yapilan kodlamalardan yola çikilarak alt kategorilere, alt kategorilerden ise kategorilere ulasilmistir. Alt kategoriler ve kategoriler bulgular bölümünde baslik ve alt baslik olarak ifade edilmistir. Örnegin 'Dersin Amaci' kategori, onun alt basligi olan 'Kendini Ifade' alt kategori olarak ele alinmistir.
3. BULGULAR
Arastirma sürecinde elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmus ve asagidaki kategori ve alt kategorilere ulasilmistir.
3.1. Dersin Amaci
Bu kategoride ögretmenlerin dersin amacina yönelik düsünceleri incelenmistir. Kategoride 'Kendini Ifade, Yetenek Gelistirme, Duyussal Gerekçeler, Iyi Bir Yazar Olmak, Okuma Becerisi ve Yazma Farkindaligi' alt kategorilerine ulasilmistir.
3.1.1. Kendini Ifade
Görüsme yapilan ögretmenlerin çogu Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinin amaci olarak ögrencilerin yazili olarak kendilerini daha rahat ifade edebilmelerinin kazandirilmasini görmektedir. Bu ögretmenler yazili ifade gücü gelisen ögrencilerin duygu ve düsüncelerini daha iyi ifade edecegini düsünmektedirler.
"Bu dersin amaci ögrencilerin kendilerini yazili olarak en dogru ve güzel bir sekilde ifade edebilmelerini saglamaktir." 4. Görüsmeci
"Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinin amaci ögrencilerin yazili ifade becerilerine katki getirerek onlarin hem okumalarini, arastirmalarini hem de yazarak bu birikimlerini etkili bir sekilde ifade etmelerini saglamaktir." 5. Görüsmeci
"Bu dersin amaci ögrencilerin herhangi bir konu hakkinda duygu ve düsüncelerini özgün bir sekilde ifade etme becerisi kazandirmaktir. Kendi iç dünyasinda birçok sey düsünen insanin konusarak kendini ifade edemedigi zamanlar vardir. Bu zamanlarda yazma becerisi iç dünyanin dili olabilir. Bence yazma becerisi insanin kendini ifade etmesinin en güzel yoludur." 7. Görüsmeci
3.1.2. Yetenek Gelistirme
Görüsme yapilan ögretmenlerin yarisina yakini Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinin amaci olarak ögrencilerin yazma yetenekleri ile Türkçeyi dogru ve etkili kullanma becerilerinin gelistirilmesini görmektedir. Bu ögretmenler yazma yetenegi gelisen ögrencilerin yazmaya karsi tutumlarinin da degisecegini düsünmektedir.
"Bu dersin amaci ögrencilerde yazili anlatim yetenegini gelistirmektir. Ögrencilerde bilinçli bir gözlem ve arastirma yetenegi gelistirerek bir birikim olusturmak ve bu birikimi de yazili bir sekilde ifade etmelerini saglamaktir." 3. Görüsmeci
"Ders Türkçemizin güzel ve etkili bir biçimde kullanilmasina çok önemli katkilar getirecektir diye düsünüyorum." 6. Görüsmeci
"Ögrencilerin yazma yeteneklerini gelistirmektir. Özellikle seçmeli ders olmasi nedeniyle bu dersi genellikle yazmaya ilgi duyan ögrenciler seçiyor ve ders onlari günlük hayatta yazi ile bulusturmayi ve yazinin hayatimizdaki yerini daha iyi anlamalarini saglamayi amaçliyor." 9. Görüsmeci
3.1.3. Duyussal Gerekçeler
Görüsme yapilan ögretmenlerden üçü dersin amaci olarak duyussal gerekçeler sunmustur. Bu ögretmenlerden biri dersin ögrencilerin arastirma duygusunu gelistirecegini düsünürken digeri dersin ögrencileri yazmaya özendirecegini düsünmektedir. Bir diger ögretmen ise dersin çocuklarda var olan yazamam algisini degistirdigini ifade etmistir.
"Genellikle insanlarda var olan "Ben yazamam." algisini biraz olsun degistirebilmek amaciyla bu ders programa alinmistir bence. Çünkü bireyler bir konuda fikirleri soruldugunda kendilerini sözel olarak rahatlikla ifade edebilirken ayni fikirleri yaziya aktarmakta güçlük çekmektedirler." 8. Görüsmeci
3.1.4. Okuma Becerisi
Ögretmenlerden ikisi dolayli yoldan da olsa dersin ögrencilerin okuma becerilerini gelistirecegi yönünde görüs beyan etmistir. Bu ögretmenlere göre yazabilmek için belli bir oranda okumak gerekir ve dersi alan ögrenciler ortaya yazili ürün koyabilmek için daha çok okuyacaklardir.
"Yazabilmek için vazgeçilmez gereksinim okumaktir. Ders ile okuma becerisi de dolayli yönden gelisecektir." 5. Görüsmeci
"Ögrencilerin daha çok okumalarini saglamak da dersin amaçlari arasindadir." 10. Görüsmeci
3.1.5. Iyi Bir Yazar Olma
Görüsme yapilan ögretmenlerden biri dersin iyi bir yazar olmanin kapilarini araladigini ve bunun için gerekli olan beceri ve kazanimlarin baslangiç noktasi oldugunu düsünmektedir. Bu ögretmene göre bu dersi alan ögrenciler gelecek siniflarda iyi bir yazar olma yolunda ilerleyeceklerdir. Ona göre ders seçmeli oldugu için zaten yazmaya ilgi duyan kisiler dersi seçmektedir.
"Ders ile özellikle gelecek siniflar için iyi bir yazar olabilmenin alt yapisi olusturulmaktadir." 3. Görüsmeci
3.1.6. Yazma Farkindaligi
Ögretmenlerden biri dersin ögrencilere yazma farkindaligi kazandiracagini düsünmektedir. Bu ögretmene göre ögrenciler yazinin hayatimizdaki yerini, gerekliligini ve medyadaki gücünü kavrayacaklar ve kendileri de daha iyi yazabilmek için çaba sarfedeceklerdir.
"Ders yazinin hayatimizdaki yerini medyada yazinin gücünü vs. kavratmayi amaçlamaktadir." 9. Görüsmeci
3.2. Ögretmen Yaklasimi
Bu kategoride Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögretmenlerin hangi yaklasimlari sergiledikleri incelenmis ve 'Bilgilendirici Ögretmen, Rehber Ögretmen, Paylasimci Ögretmen, Ögrenci Merkezli Ögretmen ve Motive Edici Ögretmen' alt kategorilerine ulasilmistir.
3.2.1. Bilgilendirici Ögretmen
Bu yaklasimi sergileyen ögretmenler derste ögrenilmesi gereken konulari ögrencilere sunmakta ve not ettirmektedir. Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde özellikle metin türleri, anlatim biçimleri ve düsünceyi gelistirme yollari gibi konularin ögretilmesinde ögretmenler bu yaklasimi sergilemektedir. Görüsme yapilan ögretmenlerin yariya yakini bu yaklasimi sergiledikler yönünde görüs beyan etmislerdir.
"Öncelikle dersle alakali teorik ve teknik bilgileri ögrencilere veriyorum. Bunlari ögrencilere sunmak zorundayim ki ögrenciler bu bilgileri yazili anlatimlarinda kullansinlar. Örnegin ana fikir, yardimci fikirler, düsünceyi gelistirme yollari, anlatim biçimleri gibi teorik bilgileri anlatir not ettiririm." 3. Görüsmeci
"Yazim ve anlatim eksiklikleri konusunda ögrencileri bilgilendirir ve ögrencilerin bu konudaki eksiklerini gideririm." 4. Görüsmeci
3.2.2. Rehber Ögretmen
Bu yaklasimi sergileyen ögretmenler derste ögrencilere kilavuzluk yapmakta ve onlara bir danisman gibi yaklasmaktadir. Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde genel olarak sinifta dolasan ve ögrencilerden gelen sorulara cevap verip onlarin yazilarini en güzel sekilde olusturmalari için onlara ipuçlari veren ögretmenler bu alt kategoride degerlendirilmektedir. Görüsme yapilan ögretmenlerden üçü bu yaklasimi sergiledigi yönünde görüs beyan etmistir.
"Bu ders için benim görevim ögrencileri yönlendirmek onlara iyi bir rehberlik yapmaktir." 1. Görüsmeci
"Derste ögrencilerime rehber olmaya çalisiyorum. Ögrencileri ilgileri dogrultusunda yazabilecekleri konulara yönlendiriyorum. Özellikle hayal dünyalarini ortaya koyabilecek ortamlar olusturuyorum." 10. Görüsmeci
3.2.3. Paylasimci Ögretmen
Bu yaklasimi sergileyen ögretmenler derste ögrenciyle beraber sorumluluk almakta, onlarla beraber çalismakta ve ortaya çikan ürünleri paylasacak ortamlar hazirlamaktadir. Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögrencileriyle beraber kendisi de yazan sinifta ya da okulda yazilan ürünleri paylasma ortamlari hazirlayan ögretmenler paylasimci ögretmenlerdir. Görüsme yapilan ögretmenlerden ikisi bu yönde görüs beyan etmistir.
"Bir ögretmen olarak ögrencilerin karsisinda onlari sadece yazmakla ödevlendiren kisi olarak kalmayip onlarla beraber ben de yazmaya özen gösteriyorum. Sonra da yazdiklarimizi sinifta paylasiyor ve degerlendiriyoruz." 8. Görüsmeci
3.2.4. Ögrenci Merkezli Ögretmen
Bu yaklasimi sergileyen ögretmenler, sinifta ögrenciler ile birlikte tartisarak karar almakta; sinifa getirilen örnekleri ögrencilerle beraber incelemekte ve etkilesimli bir sinif ortami olusturmaktadir. Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde yazma konusunu sinifta tartisma sonucu belirleyen, yazilan ürünleri sinifta tartistirarak etkilesimli bir sinif atmosferi olusturan, grup çalismalari yaptiran ögretmenler bu alt kategoride degerlendirilmektedir. Görüsme yapilan ögretmenlerden ikisi bu yönde görüs beyan etmistir.
"Grup çalismalari yapiyor ve grup içinde gruplar arasinda yazilan metinleri degerlendiriyor, yorumluyoruz." 5. Görüsmeci
"Etkili bir paragraf, etkili bir metin, etkilileyici bir baslik nasil olmali, ele aldigimiz bir yazi nasil etkili bir sekilde sonuçlandirilir bu kazanimlar üzerinde konusuyoruz, tartisiyoruz ve klasik yazarlarimizin metinlerinden bol bol örnekler inceliyoruz." 6. Görüsmeci
3.2.5. Motive Edici Ögretmen
Bu yaklasimi sergileyen ögretmenler ögrencilerini yapacaklari görevler dogrultusunda yüreklendirmekte ve cesaretlendirmektedir. Onlarin önyargilarini yikmak için çaba sarfetmekte onlara 'Ben basarabilirim' duygusunu yasatmayi amaçlamaktadir. Yazarlik ve Yazma Becerleri dersinde 'Ben yazamam.' algisini yikmaya çalisan ögretmen yaklasimi olarak degerlendirilmektedir. Görüsme yapilan ögretmenlerden biri bu dogrultuda görüs beyan etmistir.
"Yazarlik ve yazma becerileri dersinde bir ögretmen olarak öncelikli görevim ögrencilerin yazmaya karsi olan önyargilarini yikmak ve motive olmalarini saglayacak bir ortam hazirlamaktir. Ögrencilerim de gördügüm en büyük eksiklik 'Ben yazamiyorum.' düsüncesidir. Bu önyargiyi yikmadan beklenen kazanimlara ulasmak çok zordur." 6. Görüsmeci
3.3. Egitim Durumlari
Bu kategoride Yazarlik ve Yazma Becerileri dersi egitim durumlari incelenmis 'Planlama, Ögretim Yöntemleri, Yazma Yöntem ve Teknikleri ile Ögretim Teknolojileri' alt kategorilerine ulasilmistir.
3.3.1. Planlama
Görüsme yapilan ögretmenlerin tamamina yakini olusturulacak metnin planlamasi konusunda ögrencileri serbest biraktiklari dogrultusunda görüs beyan etmistir. Bunun nedeni olarak ise ögrencilerin hayal güçlerine göre yazilarini planlamalari görülmektedir.
"Taslak ve planlama konusunda ögrencilerimi serbest birakiyorum herkes kendi hayal gücüne göre metnini olusturuyor." 2. Görüsmeci
"Planlama ve taslak olusturma sürecinde ise ögrencilerime rehber olmaya çalismakla birlikte bu süreci genellikle onlara birakiyorum." 5. Görüsmeci
"Planlama ve taslak olusturma sürecini ögrencilerin kendilerine birakirim." 10. Görüsmeci
Bir ögretmen ise metnin planlamasinda giris, gelisme ve sonuç bölümlerini ayri ayri çalistiktan sonra metni olusturmaya basladiklarini ifade etmistir.
"Taslak olusturma sürecinde giris, gelisme, sonuç bölümlerini yazma çalismalarini ayri ayri yürüttüm. Öncelikle ögrencilerimle bir yazinin girisi nasil olur, gelismede nelere yer verilir ve yazi nasil sonuca baglanir bunlari ayri ayri ele alarak çalistik daha sonra metinler olusturmaya basladik." 3. Görüsmeci
3.3.2. Ögretim Yöntemleri
Bu alt kategoride Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde kullanilan ögretim yöntem ve teknikleri incelenmis ve ögretmenlerin derste anlatim, tartisma, isbirlikli ögretim, soru cevap, drama, canlandirma, örnek olay, grup çalismalari gibi yöntem ve teknikleri kullandiklari tespit edilmistir. Görüsme yapilan ögretmenlerin yarisina yakini dersin teorik bilgilerinin ögretiminde anlatim yöntemini kullandigini ifade etmistir.
"Ögrencilere bilgi vermek amaciyla daha çok sunus yolunu tercih ediyorum. Metin türleri anlatim teknikleri gibi teorik bilgileri anlatim yolu ile ögrencilere aktariyorum defterlerine not ettiriyorum." 1. Görüsmeci
"Derste zaman zaman anlatim yolu ile ders için gerekli olan teorik bilgileri sunarim ama bunu olabildigince az yapmaya özen gösteriyorum." 2. Görüsmeci
Görüsme yapilan ögretmenlerin üçü yazma konusu belirleme asamasinda tartisma yöntemini kullandigini ifade etmistir. Yazma konusunun bu sekilde belirlenmesi sinif içinde etkilesimli bir ortamin olusmasina zemin hazirlamaktadir.
"Ögrencilerin yazabilecekleri konulari ögrencilerle tartistiktan sonra belirleriz." 10. Görüsmeci
Ögretmenlerden biri istasyon teknigini öncelerken bir diger ögretmen ögrenci merkezli yöntem ve teknikleri kullandigini ifade etmistir. Bu yöntem ve teknikler çerçevesinde islenen dersler ögrencilerin derse katilimini artiracagi gibi yapilan çalismalarin ögrenciler üzerinde etkili olmasini da saglayacaktir. Ama ögretmenlerin bu yöntem ve teknikleri çok fazla kullanmadiklari tespit edilmistir.
"Özellikle ortaokulda istasyon teknigi ile yazma çalismasi ögrencilere büyük keyif veriyor." 7. Görüsmeci
"Derste ögrenci merkezli yöntem ve tekniklere yer vermeye çalisiyorum tartisma, soru cevap, drama, grup çalismalari, isbirlikli ögretim en çok basvurdugum yöntemler diyebilirim." 5. Görüsmeci
3.3.3. Yazma Yöntem ve Teknikleri
Bu alt kategoride ögretmenlerin hangi yazma yöntem ve tekniklerini kullandiklari incelenmis ve hikâye tamamlama, kelime havuzundan seçerek yazma, baska bir metinden hareketle yeni bir metin yazma, görsellerden hareketle metin olusturma, serbest yazma, yaratici yazma, müzik esliginde yazma yöntem ve tekniklerine ulasilmistir. Ögretmenlerin çogu hikâye tamamlama ve serbest yazma tekniklerini kullanirken diger teknikleri çok az ögretmen kullanmaktadir.
"Serbes yazi çalismalari yaptiriyorum ki ögrenciler hayal güçlerini rahat ve etkili bir sekilde kullansinlar." 5. Görüsmeci
"Derste çesitli yöntem ve tekniklere basvuruyorum ama en çok kullandigim teknik hikâye tamamlama teknigidir." 7. Görüsmeci
Iki ögretmen yaratici yazma teknigini kullandigini, bir ögretmen ise müzik esliginde yazma çalismasi yaptirdigini ifade etmistir.
"Ders esnasinda zaman zaman müzik esliginde yazma çalismalari da yaptiriyorum. Müzik esliginde manzara izleyerek yazma çalismasi da her nekadar kontrol saglamayi zorlastirsa da motive açisindan etkili oluyor" 4. Görüsmeci
3.3.4. Ögretim Teknolojileri
Ögretim teknolojileri ile zenginlestirilen dersler ögrenciler üzerinde daha fazla etki birakacak ve ögrencileri motive edecektir ama ögretmenlerin çogu Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögretim teknolojilerini kullanmamaktadir. Görüsme yapilan ögretmenlerden üçü derste konu belirleme asamasinda internetten yararlandigini, biri ise müzik esliginde yazma çalismasi yaparken bilgisayar kullandigini ifade etmistir.
"Konulari daha çok ögrencilerin yazabilecekleri konulardan seçmeye özen gösteriyorum. Internetten bu konuda yararlandigimi söyleyebilirim." 3. Görüsmeci
"Konulari belirlemede internetten ve okudugumuz metinlerden yararlaniyorum." 4. Görüsmeci
3.4. Ögrenme Becerileri
Bu kategoride ögretmenlerin Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde hangi becerileri ögrencilerine kazandirmayi önceledikleri tespit edilmistir. Buna göre görüsme yapilan ögretmenlerin tamamina yakini kendini yazili ifade, yaratici yazma ve iletisim becerilerini kazandirmayi öncelediklerini ifade etmislerdir. Buna göre ögretemenlerin çogu dersin amaci olarak kendini ifade becerisi kazandirmayi gördükleri yönünde görüs beyan etmis ve uygulamalarinda da bunu öncelediklerini söylemislerdir.
"Ögrencilerimin okudugunu anlama ve anladigini yazili olarak ifade edebilme becerilerine ulasmalarini hedefliyor, hepsinin ortaya yaratici yazilar koymalarini amaçliyorum" 7. Görüsmeci
Ögrencilerin duygu ve düsüncelerini en güzel ve dogru bir sekilde yazarak ifade edebilmeleri kazandirmak istedigim en önemli beceridir. 8. Görüsmeci
"Yaratici yazma, gözlem becerisi, iletisim becerisi gibi beceriler kazanmalarina çalisiyorum." 9. Görüsmeci
Görüsme yapilan ögretmenlerin üçü Türkçeyi güzel ve etkili kullanma becerisi kazandirmayi önceledigini ifade etmis; bir ögretmen kelime dagarcigini zenginlestirme; bir diger ögretmen ise yazim ve noktalama kurallarinin kavranmasini önceledigini belirtmistir.
"Türkçeyi güzel ve etkili kullanma becerisi kazandirmak en temel amacim. Ögrenciler dilin kurallarina uygun güzel akici sekilde yazilmis ürünler olusturduklarinda diger dil becerilerinin de gelisecegini düsünüyorum." 4. Görüsmeci
"Ögrencilerimin yazarken olabildigince kelime dagarciginin zengin, ifade güclerinin gelismis olmalarini istiyorum" 2. Görüsmeci
"Yaratici yazma, güzel yazma becerisi, yazim ve noktalama kurallarini dogru uygulama ile anlatma tekniklerini kullanarak istenen türde metinler olusturubilmelerini istiyorum." 3. Görüsmeci
3.5. Ölçme ve Degerlendirme
Bu kategoride Yazarlik ve Yazma Becerileri dersi ölçme degerlendirme süreci incelenmis 'Amaç ve Ölçme Araçlari' alt kategorilerine ulasilmistir.
3.5.1. Amaç
Görüsme yapilan ögretmenlerden birçogu dersin amacina ulasip ulasmadigini belirlemek ya da belirlenen kazanimlara ne oranda ulasildigini tespit etmek için ölçme degerlendirme yaptigini ifade etmistir. Ögretmenlerin ölçme degerlendirmeye yükledikleri amaç kullanilan ölçme araçlarini da etkilemekte ve ögretmenler buna göre ölçme araçlari kullanmaktadirlar.
"Dersin amacina ulasip ulasmadigini, ögrencilerde bekledigimiz davranis degisikliginin gerçeklesip gerçeklesmedigini belirlemek amaciyla ölçme ve degerlendirme yapiyorum."1. Görüsmeci
"Ögrencilerin belirlenen kazanimlara ulasip ulasmadiklarini belirlemek amaciyla ölçme degerlendirme yapiyorum." 3. Görüsmeci
"Ögrencilerin amaçladigimiz becerilere ne oranda ulastiklarini tesbit etmek için ölçme degerlendirme yapiyorum" 9. Görüsmeci
Görüsme yapilan ögretmenlerin biri ögrencileri yazmaya tesvik etmek için ölçme degerlendirme yaptigini söylemistir. Bu ders için ölçme degerlendirme sürecinin ögrenciyi motive etmesinin ögretmenler tarafindan göz önünde bulundurulmasi ögrencinin yazma sürekliligi için önemlidir ama ögretmenlerin birçogu bunu gözardi etmektedir.
"Bu derste ölçme degerlendirme amacim kesinlikle ögrencileri tesvik etmeye yöneliktir." 4. Görüsmeci
Görüsme yapilan ögretmenlerin biri bu derste ögrencilerin hak ettigi degerlendirmeyi yapamadigi yönünde görüs beyan ederken bir diger ögretmen bu alanda gelistirilmek istenen seyin bilgi degil beceri olmasi dolayisiyla ölçme degerlendirme yapmanin zor oldugu yönünde görüs beyan etmistir.
"Yazma becerisi dersinde ögrencinin hak ettigi bir degerlendirme yaptigima inanmiyorum." 7. Görüsmeci
"Bu alanda gelistirmeye çalistigimiz sey bir bilgi degil bir beceri oldugu için net bir ölçme ve degerlendirme yapmak zordur."8. Görüsmeci
3.5.2. Ölçme Araçlari
Bu alt kategoride Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögretmenlerin kullandiklari ölçme araçlari tespit edilmistir. Bu anlamda Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde kullanilan ölçme araçlari: Yazili sinav, test, ürün dosyasi, gözlem formlari, dereceli puanlama anahtarlari, ve degerlendirme ölçekleridir.
Görüsme yapilan ögretmenlerin tamamina yakini yönetmelige göre zorunlu olarak iki adet yazili sinav yaptiklarini belirtmistir. Iki ögretmen bu sinavlarin birini test seklinde yaptigini ve böylece dersle alakali ögrenilen teorik bilgileri ölçtügünü ifade etmistir.
"Iki adet yazili sinav zorunlulugu var bu sinavlari yapiyorum. Bu sinavlari metin tamamlama ya da görsellerden hareketle metin olusturma seklinde yaptim." 5.Görüsmeci
"Iki adet yazili sinav yapiyorum, bu sinavlarda ögrencilerin yaratici yazilar yazmalarina yönelik konu belirleyip yazi yazdiriyorum." 10. Görüsmeci
"Sunmus oldugum yazma dersi ile ilgili teorik bilgilerin ölçümünü yapmak için sinavin birini test olarak uyguladim. Böylece bu ders için gerekli olan bilgileri ortaya çikardigimi düsünüyorum. Uyguladigim sinav 20 soruluk sinav ölçegiydi." 1. Görüsmeci
Ögretmenlerin yarisi ders içi performans notu vermek için ürün dosyasi hazirlattigini belirtmis; iki ögretmen ise ögrencilerin yaptiklari çalismalari dereceli puanlama anahtari ile degerlendirerek performans notu verdigini ifade etmistir.
"Bir de ögrencilerin dönem içinde yaptiklari etkinlikleri (günlük, kitap özet formu, planli düsünce yazilari olusturma vs.) not olarak degerlendirir ders içi performans notu veririm." 2. Görüsmeci
"Ayrica ögrencilerim ürün dosyasi olusturuyorlar ve bu çalismalari da performans notu olarak degerlendiriyorum." 5. Görüsmeci"
"Çalismalari dereceli puanlama anahtari kullanarak degerlendiriyorum. Genel olarak bir ?r?n?n de?erlendirilmesinde kulland???m kriterlerse ??yle:
* Dili etkili ve do?ru kullanma
* Farkl? ?rneklerle kendini ifade edebilme
* ??eri?in konuya uygunlu?u
* Hayal g?c?n? kullanma
* Yarat?c?l?k? 4. G?r??meci
??retmenlerden biri ise bu derste en do?ru de?erlendirmenin ??rencinin s?re? i?erisindeki geli?iminin de?erlendirilmesi oldu?unu ifade etmi? ve bunun i?in de g?zlem, ?e?itli de?erlendirme ?l?ekleri ve ?r?n dosyas? de?erlendirmesi oldu?unu ifade etmi?tir. Bu ??retmen ??rencide yazma al??kanl??? ve yazma sevgisi kazand?rabilmek i?in ?l?me de?erlendirmeye i?lev y?klemekte ve ?l?me amac?na g?re ?l?me arac? kullanmaktad?r.
4.TARTI?MA VE SONU?
Yazarl?k ve Yazma Becerileri dersi ??rencilerin kendilerini yaz?l? ifade etme yetisi kazanmalar? s?recinde edindikleri bili?sel, yarat?c?, estetik ve ?zg?n de?erler i?eren kazan?mlardan olu?maktad?r. Yazma s?recinde teknolojinin kullan?lmas? da dersin kazand?rmay? hedefledi?i temel beceriler aras?nda yer almaktad?r. ??retmenlerin bir ?o?u dersinin amac?n? ??rencilerin yaz?l? olarak kendilerini daha rahat ifade edebilmelerinin kazand?r?lmas? olarak g?rmektedir. Bu ??retmenler yaz?l? ifade g?c? geli?en ??rencilerin duygu ve d???ncelerini daha iyi ifade edece?ini d???nmektedirler. ?nsal (2008)'a g?re Yaz?l? ileti?imde dili do?ru ve d?zg?n kullanmak kadar bir iletiyi de do?ru ifade edebilmek ?ok ?nemlidir. Belet ve Ya?ar (2007)'a g?re ise yazma becerisi e?itimin bir?ok amac?n?n ger?eklestirilmesine d?n?k m?kemmel bir ara? olan yazma arac?l???yla ??rencilerin kendini ifade etme becerileri ile dil ve bili?sel geli?imlerine ili?kin ?nemli katk?lar sa?lamaktad?r. ??retmenlerin bir k?sm? Yazarl?k ve Yazma Becerileri dersinin amac? olarak ??rencilerin yazma yetenekleri ile T?rk?eyi do?ru ve etkili kullanma becerilerinin geli?tirilmesini g?r?rken di?er bir k?sm? ise dersin amac? olarak duyu?sal gerek?eler sunmaktad?r. Bu ??retmenlerden biri dersin ??rencilerin ara?t?rma duygusunu geli?tirece?ini d???n?rken di?eri dersin ??rencileri yazmaya ?zendirece?ini d???nmektedir. Bir di?er ??retmen ise dersin ?ocuklarda var olan yazamam alg?s?n? de?i?tirdi?ini ifade etmi?tir. G?ne? (2013) de yazman?n bir?ok duyguya dokundu?unu, duyularla al?nan anlamlar?n ??rencileri etkiledi?ini ve ??rencilerin duygular?n? yazarak ifade ettiklerini vurgulamaktad?r. ??rencilerde var olan ben yazamam alg?s?n? y?kman?n yolu yine yazmaktan ge?mektedir. Demirel (1999)' e g?re yazma becerisi yaz? yazmakla ??renilir ve yazma e?itimi y?nteminin temel ilkesi yazd?rmakt?r.
Yazarl?k ve Yazma Becerileri dersinde ??retmenler farkl? ??retmen yakla??mlar? sergilemektedir. Bilgilendirici ??retmenler derste ??renilmesi gereken konular? ??rencilere sunmakta ve not ettirmektedir. Yazarl?k ve Yazma Becerileri dersinde ?zellikle metin t?rleri, anlat?m bi?imleri ve d???nceyi geli?tirme yollar? gibi konular?n ??retilmesinde ??retmenler bu yakla??m? sergilemektedir. ??retmenlerin yar?ya yak?n? bu yakla??m? sergiledikler y?n?nde g?r?? beyan etmi?lerdir. Yazma bilgi de?il bir beceridir ve yazma becerisinin kazad?r?lmas? i?in bilgi sunmak yetersiz kalacak becerinin kazand?r?lmas?na hizmet etmeyecektir. G??er (2014)' e g?re ?ocuk ve gen?lere duruma uygun metinler yazabilmeleri ve yaz? dilini kullanmalar? isteniyorsa, yazma ?al??malar? i?in uygun bir ortam olu?turulmal?d?r. ??retmenler bu durumda bilgi aktarmak yerine ??rencilere yazma yetilerini kullanabilecekleri ortamlar haz?rlamal?d?r.
Derste g?revini ??rencilere rehber olarak tan?mlayan ??retmenler derste genel olarak s?n?fta dola?an ve ??rencilerden gelen sorulara cevap verip onlar?n yaz?lar?n? en g?zel ?ekilde olu?turmalar? i?in onlara ipu?lar? veren ??retmenlerdir. Payla??mc? ??retmenler derste ??renciyle beraber sorumluluk alan, onlarla beraber ?al??an ve ortaya ??kan ?r?nleri payla?acak ortamlar hazirlayan ögretmenlerdir. Ögrenci merkezli ögretmenler, sinifta ögrenciler ile birlikte tartisarak karar alan; sinifa getirilen örnekleri ögrencilerle beraber inceleyen ve etkilesimli bir sinif ortami olusturan ögretmenlerdir. Bu ögretmenler etkilesimli bir sinif atmosferi olusturmakta ve grup çalismalari yaptirmaktadirlar. Motive edici ögretmenler ise ögrencilerini yapacaklari görevler dogrultusunda yüreklendirmekte ve cesaretlendirmektedir. Onlarin önyargilarini yikmak için çaba sarfetmekte onlara 'Ben basarabilirim' duygusunu yasatmayi amaçlamaktadir. Tüm bu ögretmen yaklasimlari bilgilendirici ögretmen yaklasiminin aksine dersin amacina hizmet etmekte ve ögrencilerin yazma farkindaligi ve yazma bilinci kazanmalarinda onlara destek olmaktadir. Coskun (2007)'a göre yazma egitimin amaci metin olusturma degil; metin olusturma için gerekli becerilere sahip olunmasini saglamaktir. Bu nedenle ögretmenler ögrencilerin bu becerileri kazanabilmesi için yazma sürecinin her asamasinda ögrenciyi takip etmeli, ona yol göstermeli ve ögrencinin yazmaya psikolojik ve düsünsel açidan hazir olmalarina yardimci olacak yaklasimlar sergilemelidir. Ayni zamanda ögretmen bu süreçte ögrencilerine iyi bir rol model olmali, onlarin yazabileceklerine dair güçlü bir inanç ve tutum gelistirmelerini saglamalidir.
Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögrenme ve ögretme sürecinde ögretmenlerin uygulamalari da dersin amaci yönünden önem arz etmektedir. Ögretmenlerin tamamina yakini olusturulacak metnin planlamasi konusunda ögrencileri serbest biraktiklari dogrultusunda görüs beyan etmistir. Bunun nedeni olarak ise ögrencilerin hayal güçlerine göre yazilarini planlamalari görülmektedir. Göçer (2014: 141)' e göre planli yazmayi özümsemis kisi neyi, nasil ve ne düzeyde ifade edebilecegini bilir; üzerinde durdugu konuyla ilgili düsüncelerini farkli boyutlariyla ele alir ve belli bir düzen içerisinde isler. Yazisini planlayan bir ögrenci zaman kaybini önler, kararsizliktan kurtulur ve yazisini bir düzene sokar. Bu nedenle yazinin planlanmasi asamasinda bu beceri ögrencilerde kazanilincaya kadar ögretmenler ögrencilerini serbest birakmak yerine onlara rehber ve model olmalidir.
Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögretmenlerin daha çok anlatim, tartisma, isbirlikli ögretim, soru cevap, drama, canlandirma, örnek olay, grup çalismalari, istasyon gibi yöntem ve teknikleri kullandiklari tespit edilmistir. Görüsme yapilan ögretmenlerin yarisina yakini dersin teorik bilgilerinin ögretiminde anlatim yöntemini kullandigini ifade etmistir. Yazma bir süreçtir ve bu süreç içerisinde ögrencilerin kendilerini yazili ifade edebilecekleri beceriler kazanmalari hedeflenmektedir. Buna göre ögretmenlerin derste seçecekleri yöntem ve teknikler bu amaca hizmet etmelidir. Karadüz (2010b)'e göre Yapilandirmaci ögrenme ortamlarinda ögrencileri hep aktif kilacak, gerçek ögrenme durumlariyla karsi karsiya getirecek yöntem ve teknikler kullanmak gerekir.
Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögretmenlerin yazma sürecinde hikâye tamamlama, kelime havuzundan seçerek yazma, baska bir metinden hareketle yeni bir metin yazma, görsellerden hareketle metin olusturma, serbest yazma, yaratici yazma, müzik esliginde yazma yöntem ve tekniklerini kullandiklari sonucuna ulasilmistir. Ögretmenlerin çogu hikâye tamamlama ve serbest yazma tekniklerini kullanirken diger teknikleri çok az ögretmen kullanmaktadir. Günes (2007)'e göre yazma süreçlerinin çesitli asamalarinda yazma amacini gerçeklestirmeye hizmet edecek teknikler kullanilmali ve ögrenme - ögretim sürecinde tekniklerin seçimi ile uygulamasi konusunda etkili çalismalar yapilmalidir. Ögretmenler ögrencilerinin yazma yeteneklerini ortaya koyabilecekleri farkli teknikleri yogunlukla kullanmali onlarin da bu teknikleri ihtiyaç duydukça seçme ve kullanma aliskanligi edinmelerini saglamalidir.
Ögretim teknolojileri ile zenginlestirilen dersler ögrenciler üzerinde daha fazla etki birakacak ve ögrencileri motive edecektir ama ögretmenlerin çogu Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögretim teknolojilerini kullanmamaktadir. Görüsme yapilan ögretmenlerden üçü derste konu belirleme asamasinda internetten yararlandigini, biri ise müzik esliginde yazma çalismasi yaparken bilgisayar kullandigini ifade etmistir. Yazarlik ve Yazma becerileri ögretim programinda "Yazili anlatim çalismalarinda teknolojinin sundugu imkânlardan (bilgisayar, internet vb.) yararlanma" ögrencilere kazandirilmak istenen temel beceriler içerisinde yer almaktadir. Program'da ayrica teknolojinin yaygin olarak kullanilan ögeleri olan bilgisayar ve internet'in yazma eylemini temelden etkiledigi ve bu yeni süreçte yazma eylemini yalnizca eski yöntem ve araçlarla gerçeklestirmenin yeterli olamayacagi görüsü benimsenmistir. Bilisim teknolojilerinin getirdigi yaygin uygulamalarin göz ardi edilmedigi bir bakisla, yazma eylemi ihtiyaç ve beklentiler ekseninde yeniden degerlendirilmistir (Becel, 2013, 68). Bu anlamda ögretmenlerin derste bilisim teknolojilerini gözardi etmeleri programin hedef kazanimlari ile çelismektedir.
Yazarlik ve Yazma Becerileri dersinde ögretmenlerin birçogu dersin amacina ulasip ulasmadigini belirlemek ya da belirlenen kazanimlara ne oranda ulasildigini tespit etmek için ölçme degerlendirme yaptigini ifade etmistir. Ögretmenlerin ölçme degerlendirmeye yükledikleri amaç kullanilan ölçme araçlarini da etkilemekte ve ögretmenler buna göre ölçme araçlari kullanmaktadir. Örnegin ögrencileri yazmaya tesvik etmek için ölçme degerlendirme yaptigini söyleyen ögretmenin portfolyo degerlendirmeyi kullandigi görülmüstür. Derste genel olarak ögretmenlerin yönetmelige göre zorunlu olan yazili sinavlar ile ölçme degerlendirme yaptiklari tespit edilmistir. Ögretmenlerin bir kismi ise zorunlu sinavlardan birini test seklinde yaptigini belirtmistir. Ögrenme ögretme sürecinde ögrencilerin bir alana yönelik gelisim durumlarinin belirlenmesinde sürecin degerlendirilmesinde ise kosulan araç ve uygulamalar yaninda sonuç ya da ürünün degerlendirilmesine yönelik araç ve uygulamalar bulunmaktadir (Göçer, 2014: 288). Bu ders baglaminda ögrencilerin yazma becerisine yönelik gelisim durumlarinin degerlendirilmesi yapilacagi için ögretmenlerin süreç degerlendirmesine gereken önemi vermeleri gerekmektedir. Sonuçtan çok süreçteki ögrenci performansini degerlendirebilmek için performans degerlendirme, portfolyo, kavram haritalari, poster, görüsme, grup ve akran degerledirme, rubrik gibi alternatif ölçme degerlendirme araçlari kullanilmali ve süreçte ögrencinin yazma becerisindeki gelisim ortaya konularak paydaslar bu anlamda bilgilendirilmelidir. Görüsme yapilan ögretmenlerin sadece ikisi ögrencilerin yaptiklari çalismalari dereceli puanlama anahtari ile degerlendirerek performans notu verdigini ifade etmistir. Simsek (2011) yaptigi arastirmada ögretmenlerin bazilarinin alternatif ölçme ve degerlendirme araçlarini kullandiklari, ancak büyük çogunlugunun geleneksel ölçme degerlendirme araçlarini programin felsefesine aykiri olmasina ragmen eskiden oldugu gibi kullanmaya devam ettikleri sonucuna ulasmistir. Yazarlik ve Yazma Becerileri dersi için ölçme degerlendirme sürecinin ögrenciyi motive etmesinin ögretmenler tarafindan göz önünde bulundurulmasi ögrencinin yazma sürekliligi için önemlidir ama ögretmenlerin birçogu bunu gözardi etmektedir.
Yapilan bu arastirmayla görülmüstür ki ögretmenlerin deneyimleri ve bakis açilari Yazarlik ve Yazma Becerileri dersi ögrenme-ögretme ve ölçme degerlendirme süreçlerinde oldukça önemlidir. Ögretmenlerin çogu kez farkli düsüncelere sahip olmalari farkli uygulamalara neden olmaktadir. Ögretmenlerin dersin programi ve kazanimlarini tam anlamiyla özümseyebilmeleri için hizmetiçi egitime alinmalari dersin amacina ulasabilmesi için yararli olacaktir.
SUMMARY
1. Abstract
Literate individuals are expected to reflect their emotions, thoughts, dreams and requests by writing within the compass of certain rules. A student's carrying out the act of writing within certain rules depends on his/her way of using mental faculty and speaking skills (Çelik, 2012: 728). If the thought's itself is not clear in student's mind, some obscurities may appear in its expression. When verbalism is not entirely comprehensible, it means that the student does not think loud and clear. In that case teaching writing skills in some extent serves the same purpose as teaching how to think. Writing is a process in which writer faces his/her thoughts, experiences his/her emotions profo undly, embarks on a quest of new thoughts and sheds some light on the previous thoughts. Providing students with topics and learning tasks regarding to thinking divergently and developing expressions is quite significant in supporting them to develop their own ways of thinking.
Curriculum for Secondary School and Islamic Divinity Secondary Schools regarding to Authorship and Writing Skills Course was prepared by Ministry of National Education in 2012-2013 School Year through taking a process based approach into consideration. As curriculum was covered through subtitles such as approach, skills and acquisitons; application guide was covered through subtitles such as levels in writing skills, writing process, text structures and assessment and evaluation. Skills consist of objectives related to writing sentences, paragraphs and texts at the end of a term. Acquisitions consist of information, skills, attitudes and applications.
Five fundamental skills were specified within the program and acquisitions were analyzed under this title. It was aimed that through those acquisitions students will reach writing skills. Students are expected to reach the following skills.
Purpose of the Study
By school year of 2012-2013, Authorship and Writing Skills Course was recognized as a selective course at 5,6,7,8 grade students at Secondary Schools and Islamic Divinity Secondary Schools. Within the scope of the current study, teachers' opinions on how the writing skills are taught and the applications regarding to improvements' being carried out are observed.
2. Method
The current study basis on case study which is one of the research methods. Yin (1984) believes that case study is a research method which analyzes the phenomena in its own habitat, and it is used in situations where there is not a clear cut between the phenomenon and its own habitat. Moreover, as a research method it is also used in situations in which more than one data and evidence resource is available.
Within the current study teacher applications have been specified as either a case or a phenomenon in the course entitled Authorship and Writing Skills. The thought of in depth data collection is an important factor in the selection of qualitative case research. An in depth and long time span data collection process may take place in case studies.
Study Group: Since qualitative methods were in use in the course of the study, purposive sampling was applied and a study group that had ten members was formed. Puposive sampling appeared in qualitative research tradition and it is a sampling method that allows in depth analysis of conditions that are thought to have rich source of information (Yildirim and Simsek, 2008: 107).
By using half structured interview form that was prepared during Data Collection process, a pilot study was carried out through the interview of three teachers. Identification of datum was carried out through content analysis method.
3. Findings
According to the datum collected in the course of the study, following themes and codes were obtained.
Objectives of the course, self-expression, increasing skills, affective justifications, reading skill, being a good writer, awareness regarding to writing, teacher approach, informative teacher, counsellor, sharer teacher, student centred teacher, motivating teacher, educational background, planning, teaching methods, methods and techniques regarding to writing, instructional technologies, instructional skills, assessment and evaluation...
Authorship and Writing Skills Course consists of acquisitons that include cognitive, creative, aesthetic and authentic values that are obtained by students in the course of acquiring the skill related to expressing themselves via writing. Use of technology in the course of writing is also one of the main skills to be achieved.
In the course entitled Authorship and writing Skills teachers display various approaches. Informative teachers present the topics to be learned and have the students take notes during the course. Teachers display this approach particularly as they teach text types, wording and ways to improve thinking. Approximately half of the teachers reported that they display this method. Writing is not a piece of information but a skill, In order to acquire this skill presentation of knowledge will not be sufficient and it will not serve to the acquisiton of the skill.
It is by means of the current study understood that teachers'experiences and points of views are quite important in the process of learning-teaching and assessment-evaluation of Authorship and Writing Skills course. Teachers' having different opinions frequently cause various applications. In order to internalize course schedule and objectives properly, teachers had better participate inservice training.
KAYNAKLAR
Becel, A. (2013). Bilisim Teknolojileri Ekseninde Yazarlik ve Yazma Becerileri Dersine Yönelik Bir Degerlendirme. Turkish Studies. 8/3 : 61-81.
Belet, S.D ve Yasar, S (2007). Ögrenme Stratejilerinin Okudugunu Anlama ve Yazma Becerileri ile Türkçe Dersine Iliskin Tutumlara Etkisi. Egitimde Kuram ve Uygulama. 3 (1): 69-86.
Coskun, E. (2007). Yazma Becerisi, Ahmet Kirkkiliç ve Hayati Akyol (Edt.), Ilkögretimde Türkçe Ögretimi (1. Baski) Içinde (s.49-91). Ankara: PegemA Yayincilik.
Çelik, M.E. (2012). Ilkögretim Sekizinci Sinif Ögrencilerinin Yazili Anlatim Becerilerinin Farkli Degiskenler Açisindan Degerlendirilmesi, Turkish Studies 7(1), 727-743.
Demirel, Ö. (1999). Ilkögretim Okullarinda Türkçe Ögretimi. Istanbul: MEB Yayinlari.
Demirel, Ö. (2014). Yabanci Dil Ögretimi (8.Baski). Ankara: Pegem Akademi.
Göçer, A. (2014). Yazma Egitimi. Ankara: Pegem Akademi.
Günes, F. (2007). Türkçe Ögretimi ve Zihinsel Yapilandirma. Ankara: Nobel Yayin Dagitim.
Günes, F. (2013). Türkçe Ögretimi Yaklasimlar ve Modeller. Ankara: Pegem Akademi.
Karadüz, A. (2010a) Dil Becerileri ve Elestirel Düsünme. Turkish Studies 5(3), 1566-1593
Karadüz, A. (2010b) Yapilandirmaci Paradigma Baglaminda Türkçe Derslerinde Ögrenme Ortamlari. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt 7. Sayi 14: 135-154.
Karatay, H. (2011). 4+1 Planli Yazma ve Degerlendirme Modelinin Ögretmen Adaylarinin Yazili Anlatim Tutumlarini ve Yazma Becerilerini Gelistirmeye Etkisi. Turkish Studies 6(3), 1029-1047.
Kavcar, C.,Oguzkan, F. ve Sever, S. (1998). Türkçe Ögretimi. Ankara: Engin Yayinevi.
Kavcar, C. (1984). Düzgün Yazmanin Önemi ve Yollari. Ankara Üniversitesi Egitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2, 113-123.
MEB (2012). Ortaokul ve Imamhatip Ortaokulu Yazarlik ve Yazma Becerileri Dersi(5,6,7,8.Siniflar) Ögretim Programi. Ankara: Basimevi Belirtilmemis.
Özdemir, E. (1991).Okuma ve Metin Inceleme. Eskisehir: A Ü Açikögretim Fakültesi
Sever, S. (2011). Türkçe Ögretimi ve Tam Ögrenme (Gözden Geçirilmis 5.Baski). Ankara: Ani Yayincilik.
Simsek N. (2011). Sosyal Bilgiler Dersinde Alternatif Ölçme Degerlendirme Araçlarinin Kullanilmasi: Nitel Bir Çalisma. Firat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Cilt: 21. Sayi: 1, 149-168
Ungan, S. (2007). Yazma Becerisinin Gelistirilmesi ve Önemi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23(2), 461-472.
Ünsal, G. (2008). Yazma Ögretimi, Dil Dergisi. Sayi: 142 46-60
Yildirim, A. ve Simsek, H. (2008). Nitel Arastirma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayincilik.
Yin,R. K. (1984). Case Study Research: Design and Methods. Newbury Park, CA.:Sage.
Cafer ÇARKIT, Doktora Ögrencisi, Erciyes Üniversitesi Egitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Egitimi ABD , [email protected]
Adnan KARADÜZ, Doç. Dr., Erciyes Üniversitesi Egitim Fakültesi Türkçe Egitimi Bölümü, [email protected]
1 TÜBITAK Yurtiçi Doktora Burs Programi ile desteklenmektedir .
You have requested "on-the-fly" machine translation of selected content from our databases. This functionality is provided solely for your convenience and is in no way intended to replace human translation. Show full disclaimer
Neither ProQuest nor its licensors make any representations or warranties with respect to the translations. The translations are automatically generated "AS IS" and "AS AVAILABLE" and are not retained in our systems. PROQUEST AND ITS LICENSORS SPECIFICALLY DISCLAIM ANY AND ALL EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING WITHOUT LIMITATION, ANY WARRANTIES FOR AVAILABILITY, ACCURACY, TIMELINESS, COMPLETENESS, NON-INFRINGMENT, MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Your use of the translations is subject to all use restrictions contained in your Electronic Products License Agreement and by using the translation functionality you agree to forgo any and all claims against ProQuest or its licensors for your use of the translation functionality and any output derived there from. Hide full disclaimer
Copyright Bartin University, Faculty of Education Dec 2015
Abstract
Ways of expressing the Individual's feelings, thoughts, dreams and wishes by writing pass the winning the writing skills. Applications made by teachers to impart these skills are very important. Authorship and Writing Skills Course was introduced as elective courses in the 2012-2013 academic year. In this study, teachers' views and practices in line to gain writing skills in the course being investigated. The research is a qualitative case study design. The research working group consists of ten teachers working in Kayseri and giving Authorship and Writing Skills Course. The data obtained from the samples through interviews was evaluated with the content analysis method. After obtaining the views of the teacher in writing; each teacher's written expression are coded. It reached the sub-category and category from the encodings. According to the findings obtained from this study: Most of the teachers is seeing the self-expression and development of writing skills as the aim of course. Coming from various backgrounds in terms of experience and content knowledge, teachers have various practices in process of developing the ability to write. As well in the study, it has been determined different applications In the course of the testing and evaluation.
You have requested "on-the-fly" machine translation of selected content from our databases. This functionality is provided solely for your convenience and is in no way intended to replace human translation. Show full disclaimer
Neither ProQuest nor its licensors make any representations or warranties with respect to the translations. The translations are automatically generated "AS IS" and "AS AVAILABLE" and are not retained in our systems. PROQUEST AND ITS LICENSORS SPECIFICALLY DISCLAIM ANY AND ALL EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING WITHOUT LIMITATION, ANY WARRANTIES FOR AVAILABILITY, ACCURACY, TIMELINESS, COMPLETENESS, NON-INFRINGMENT, MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Your use of the translations is subject to all use restrictions contained in your Electronic Products License Agreement and by using the translation functionality you agree to forgo any and all claims against ProQuest or its licensors for your use of the translation functionality and any output derived there from. Hide full disclaimer