Content area
Full Text
Noul Cod de procedura civila, art. 509 alin. (1) pct. 5, 6, 8
În ceea ce priveste motivul întemeiat pe art. 509 alin. (1) pct. 5 Noul C. pr. civ., Curtea retine ca înscrisul indicat de revizuienta, respectiv o comunicare a situatiei debitelor sale catre AJFP Galati efectuata dupa data pronuntarii deciziei criticate în prezenta cale de atac, nu constituie "înscris nou" în întelesul dispozitiilor procedurale. Astfel, în întelesul dispozitiile art. 509 alin. (1) pct. 5 Noul C. pr. civ., revizuirea hotarârii ramase definitiva presupune îndeplinirea cumulativa a mai multor conditii: înscrisul invocat sa fi existat în momentul judecarii procesului finalizat prin hotarârea atacata; el sa nu fi fost cunoscut de instanta si sa fi fost determinant pentru solutionarea litigiului; partea sa fi fost împiedicata a-l prezenta din motive mai presus de vointa ei sau pentru ca a fost retinut de partea potrivnica.
Cum în speta, înscrisul de care se prevaleaza revizuienta nu întruneste conditiile mai sus precizate, este nefondata critica întemeiata pe dispozitiile art. 509 alin. (1) pct. 5 Noul C. pr. civ.
Potrivit dispozitiile art. 509 alin. (1) pct. 6 Noul C. pr. civ., revizuirea poate fi ceruta în ipoteza casarii, anularii ori a schimbarii hotarârii unei instante pe care s-a întemeiat hotarârea a carei revizuire se cere.
În speta, desi revizuienta a invocat motivul prevazut la art. 509 alin. (1) pct. 6 nu a indicat vreo hotarâre judecatoreasca pe care s-ar fi întemeiat instanta de recurs si care sa fi fost desfiintata, singura referire privind o rezolutie a Parchetului (nr. 4891 din 2 aprilie 2012 a Parchetului de pe lânga Judecatoria Galati) care ar fi fost ignorata de instanta de recurs, rezolutie care însa nu constituie hotarâre judecatoreasca.
Aceeasi revizuienta, referindu-se la o alta rezolutie a aceluiasi Parchet, respectiv 4982/P/2012, apreciaza ca decizia instantei de recurs încalca autoritatea de lucru judecat a respectivei rezolutii. Or, potrivit dispozitiile art. 509 alin. (1) pct. 8 Noul C. pr. civ., este necesara existenta unor hotarâri judecatoresti potrivnice, adica a unor hotarâri care sa provina de la instantele de judecata, si nu de la alte organe din afara sistemului judecatoresc.
(C. Ap. Galati, decizia nr. 8106 din 13 noiembrie 2014)
Prin cererea înregistrata la aceasta instanta sub nr. 710/44/2014 din data de 21 iulie 2014,...