Full Text

Turn on search term navigation

© 2022. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.

Abstract

Yugoslavya'nın daǧılması sürecine eklemlenen son zincir olan Kosova, baǧımsızlık ilanından bu yana siyasal statü tartışmalarıyla yoǧrulan bir ülkedir. Kosova, demografik ve ekonomik anlamda olduǧu kadar, ulusal kapasite ve güç unsurları ve bu unsurların algılanış şekli itibarıyla da küçük devlet olma özelliklerini kendisine eklemlemiştir. İzlediǧi dış politika itibarıyla küçük devlet olmanın gerektirdiǧi biçimde hareket ettiǧi söylenebilecek olan Kosova'nın, geleceǧini ABD ve AB'nin bölge stratejilerine entegre ettiǧi de ifade edilebilir. Stratejik kültür ve izlenen genel dış politika kalıpları itibarıyla ortaklaştıǧı belirtilebilecek Kosovalı siyasal aktörlerin birbirlerinden farklılaştıǧı noktalar da bulunmaktadır. Siyasal deǧişimi de beraberinde getiren bu farklılaşmayı inceleyebilmek için de neoklasik realizmin kavramsal çerçevesine başvurmak doǧru bir yaklaşım olabilecektir. Böylece, ideolojik konumlanma, algı ve çıkarların Kosova dış politikasına nasıl yansıdıǧı deǧerlendirilebilecektir.

Alternate abstract:

Kosovo, the last chain added to the process of the disintegration of Yugoslavia, has been a country engaged in debates regarding its political status since the declaration of independence. Kosovo has added the characteristics of being a small state in terms of national capacity and power as well as the perception of these elements. Kosovo, which acts as a small state in terms of its foreign policy, has integrated into the regional strategies of the US and the EU. There are also points where the Kosovar politicians differ from each other, in terms of strategic culture and general foreign policy pattern. In order to examine the reflections of this differentiation, it may be a correct approach to use the conceptual framework of neoclassical realism. Thus, how ideological positioning, perceptions and interests are reflected in Kosovo's foreign policy can be evaluated.

Details

Title
Neoklasik Realizm ve Küçük Devlet Yaklaşımı Çerçevesinde Kosova Dış Politikası'nın Değerlendirilmesi
Author
Tüysüzoglu, Göktürk 1 

 Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 
Pages
193-219
Publication year
2022
Publication date
2022
Publisher
Professor Dr. Hale Sivgin
ISSN
13079778
e-ISSN
13095137
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
2682409286
Copyright
© 2022. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.