Content area
Full Text
Codul muncii, art. 75, art. 76, art. 77
în conformitate cu art. 77 C. muncii, decizia de concediere produce efecte de la data comunicara ei salariatului. Acesta înseamnâ cä încetarea raporturilor de muncä are loe nu la data eventual menponatä de angajatorîn decizie, ci prin forfa p în temeiul legii, la data comunicärii deciziei de concediere.
Examinând conpnutul deciziei contéstate, prin raportare la dispozipile legale relevante redate anterior, Curtea consideré cä acest act juridic este lovit de nulitate absolutâ, fiind émis cu încàlcarea condipilor de formé impuse de lege.
Principalul efectal oricárei decizii de concediere este încetarea contractului individual de muncä al salariatului.
A$a fiind p prin força dispozipilor art. 77 C. muncii, înseamnâ cä în cauzä raporturile de muncä dintre pärp au încetat la data de 26 ianuarie 2012, atunci când s-a comunicat decizia recurentei-contestatoare (a se vedea fila 104 dosarfond).
Aceasta înseamnâ cä în spefä, practic, salariatului nu i s-a respectât dreptul de a beneficia de un ter men de preaviz.
De aid concluzia cä decizia în discupe este lovitä de nulitate absolutâ întrucât nu se conformeazà dispozipilor art. 76 lit. b) C. muncii, termenul de preaviz despre care se afirmä cä ar fi bénéficiât contestatoarea fiind situât în timp dupà momentul încetârii raporturilor juridice de muncä dintre pàrple în procès. Altfel spus, în decizie se aratà în modgrept cä autoarea aepunii arfi bénéficiât de preaviz, în realitate ea nebucurându-se de acest drept.
Mai mult, potrivitart. 75 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, "persoanele concedíate în temeiul art. 61 lit. c) p d), al art. 65 p 66 beneficiazä de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 zile lucràtoare".
Din interpretarea logico-gramaticalâ a acestui text legal reiese cä nopunea de "preaviz" are semnificapa unui termen, adicà a unui interval de timp care are un moment de început p un moment de final.
Prin urmare, spre a fi respectate litera p spiritul art. 76 lit. b) C. muncii, orice decizie întemeiatâ pe art. 65 C. muncii trebuie sä menponeze termenul de preaviz, adicà durata în zile a acestuia, momentul la care începe sä curgä p cel la care se sfâr$epe.
Este firesesä fie a$a, cäci în cazul unei eventuale contestapi, instan fa de judecatä competentä trebuie sä aibä posibilitatea,...