Content area
Full Text
Özet
Marshall Planı çerçevesinde Türkiye ekonomisi için Batı Avrupa ekonomisinin tamamlayıcısı olması yönünde politika izlenmiştir. Bu çerçevede, sanayileşen Batı Avrupa ülkelerinin ihtiyacı olan gıda maddelerini Türkiye 'den karşılamak için ekonomik yardımlar daha çok tarım sektörünü geliştirici yönde kullandırılmıştır. Marshall Planı kapsamında 1955 yılına kadar Türkiye tarım sektörüne doğrudan yapılan yardım değeri 76.5 milyon $'dır. Bu yardımın % 89'u tarımın makineleşmesi için ayrılmıştır. Tarımın makineleşmesinde önemli rol oynayan traktörler, buğday ve pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı Adana, Aydın, İzmir, Ankara, Konya ve Eskişehir vilâyetlerine dağıtılmıştır. Traktör artışı ile birlikte üretim yapılan tarımsal alan yaklaşık %60 genişlemiş ve böylece pamuk, patates, mercimek, buğday ve pirinçte üretim artışı sağlanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Marshall Planı, Yardım, Traktör, İşlenen Alan, Tarımsal Üretim.
Abstract
The policies followed within the framework of the Marshall Plan aimed to make the Turkish economy the complement of the West European economy. In this context, economic aid packages were made available to improve the agricultural sector so that Turkey would meet the food needs of the industrializing West European countries. The amount of the direct aid granted to the agricultural sector under the Marshall Plan until 1955 was $76.5 million. 89% of this amount was allocated to the mechanization of agriculture. Tractors, which play an important role in the mechanization of agriculture, were distributed to Adana, Aydın, İzmir, Ankara, Konya and Eskişehir where wheat and cotton were cultivated intensively. With the increase in the use of tractors, the cultivation areas expanded by approximately 60%, thereby increasing the production of cotton, potato, lentil, wheat and rice.
Key Words: Marshall Plan, Aid, Tractor, Cultivated Area, Agricultural Production.
I.GİRİŞ
II. Dünya Savaşı sonrasında kapitalist sistemin hâkim gücü olan Amerika Birleşik Devletleri ile sosyalist sistemin öncüsü Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasındaki ideolojik farklılık, soğuk savaşın temellerini oluşturmaktaydı. Soğuk savaş ile silahlı sömürge savaşlarının yerini silahsız uluslararası ekonomik ve stratejik mücadele almıştır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncelikli olarak Avrupa ülkelerini, ilerleyen süreçte ise eski sömürge ülkeleri ile az gelişmiş ülkeleri kalkındırmak ve kapitalist sistemin devamlılığını sağlamak için Marshall Planı'nı uygulamaya geçirmiştir. Marshall Planı ile bu ülkelerin ekonomik, sosyal ve politik koşullarını iyileştirecek yardımlar yapılmıştır (Todd, 1952:43).
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) uyguladığı yayılma planları Türkiye'ye yönelik tehdit unsuru oluşturuyordu. Nitekim SSCB, 1945 yılında Türkiye'ye verdiği notayla boğazlarda askeri üs ve Doğu...