Content area
Full Text
TIIVISTEI.MA
Hoitotieteessä ja muussa terveystieteellisessä tutkimuksessa kirjallisuuskatsausten käyttö on viime vuosikymmeninä vakiintunut ja monipuolistunut. Erilaisten kirjallisuuskatsausten kirjo on laaja, ja niiden kehittämiseen menetelmänä on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus on yksi kirjallisuuskatsauksen muoto, jota käytetään runsaasti, mutta jonka menetelmällisen argumentoinnin kuvaus on aiemmin kirjallisuudessa ollut osin ristiriitaista. Artikkelin tarkoituksena on esittää menetelmä vaiheisiin jäsennettynä ja kuvata sen erityispiirteet sekä eettiset ja luotettavuuskysymykset. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus perustuu tutkimuskysymykseen ja tuottaa valitun aineiston perusteella kuvailevan, laadullisen vastauksen. Sen vaiheiksi määritetään 1) tutkimuskysymyksen muodostaminen, 2) aineiston valitseminen, 3) kuvailun rakentaminen ja 4) tuotetun tuloksen tarkasteleminen. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus on luonteeltaan aineistolähtöistä ja ymmär tämiseen tähtäävää ilmiön kuvausta, Eettiset kysymykset liittyvät tutkimuskysymyksen muotoiluun ja tutkimusetiikan noudattamiseen katsauksen kaikissa vaiheissa. Luotettavuuskysymykset liittyvät puolestaan tutkimuskysymyksen ja valitun kirjallisuuden perusteluun, kuvailun argumentoinnin vakuuttavuuteen ja prosessin johdonmukaisuuteen.
Kuvailevaa kirjallisuuskatsausta on kritisoitu tutkimusmenetelmänä sen subjektiivisuuden ja sattumanvaraisuuden vuoksi. Toisaalta menetelmän vahvuutena on pidetty sen argumentoivuutta ja mahdollisuutta perustellusti ohjata tarkastelu tiettyihin erityiskysymyksiin. Kirjallisuuskatsauksen vaiheiden ja erityispiirteiden täsmentäminen auttaa kehittämään menetelmää ja parantaa sen hyödynnettävyyttä, mutta ennen kaikkea on keskeinen väline sen luotettavuuden ja eettisyyden arvioinnissa.
Avainsanat: kirjallisuuskatsaus, kuvaileva kirjallisuuskatsaus, tutkimusmenetelmä
ABSTRACT
Narrative literature review: from a research question to structured knowledge
Mari Kangasniemi, PhD, University Lecturer
Kati Utriainen, PhD, coordinator
Sanna-Mari Abonen, PhD, post doctoral researcher
Anna-Maija Pietilä, professor
Petri Jääskeläinen, PhD, University Lecturer
Eeva Liikanen PhD, Senior Lecturer, Head of Degree Programme in Biomedical Laboratory Science
In recent decades, using literature reviews has become established and more versatile in research on nursing and health sciences. The spectrum of different literature reviews is extensive, and more attention has been paid to the methodical development of literature reviews. Descriptive literature review is one of the forms of literature reviews that is frequently used, but whose methodological argumentation has been described in previous literature in an often contradictory manner. The purpose of this article is to discern the stages and special features of, and questions on, reliability concerning the method. Descriptive review is based on research questions and it produces descriptive, qualitative answer based on selected data. The reviews' stages are formulated as 1) forming the research question, 2) selecting data, 3) constructing the description and, 4) observing the produced result. Descriptive review is content driven and understanding by nature, aiming to describe phenomenon. Ethical...