Content area
Full Text
Rezumat: " Transilvania este ţara, prin excelenţă, a strămoşilor poporului român, dacii, care şi-au avut, între hotarele ei, centrul puterii lor si capitala statului lor, în epoca războaielor cu romanii. Este apoi parte esenţială a provinciei romane Dacia care, de asemenea, şi-a avut aici capitala, precum şi sediul celor două legiuni. Locuită necontenit în cursul perioadei prefeudale de urmaşii daco-romanilor, adică de străromâni, Transilvania este patria primului voievod român atestat de izvoarele istorice, voievod care opune rezistenţă armatelor năvălitorilor unguri. Aici amintesc documentele medievale, pentru întâia dată, "ţara românilor". întocmai după cum, din cuprinsul ei, iau naştere marile râuri care străbat spaţiul carpato-dunărean, tot aşa, necontenit, de-a lungul secolelor, din ea se revarsă preaplinul populatiei românesti, trecând muntii spre miazazi, spre rasarit si spre miazanoapte. Pusa În valoare de munca staruitoare, bimilenara a poporului nostru, Transilvania este pământ tipic românesc. Românii sunt primii locuitori pe care-i aminteşte istoria în Transilvania, locuitori autohtoni, fii ai pământului ei, " noi suntem de aici" cum spun ţăranii români din partea locului; românii formează majoritatea covârşitoare a populaţiei Transilvaniei, alături de ei trăind aici şi un număr de unguri, secui, saşi şi şvabi. Prin munca lor necontenită, îndârjită, locuitorii Transilvaniei au făcut să rodească pământul, scoţându-i la lumină bogăţia. De mii de ani semănăm şi secerăm, creştem turme de vite, săpăm viţa de vie, facem iazuri şi scoatem din adâncul pământului sare, aur şi păcură. Pe temeiul tuturor acestor fapte, este normal, deci, ca unitatea firească, de nezdruncinat, a Transilvaniei cu întregul pământ românesc, să-şi fi căpătat o consacrare internaţională repetată, mai întâi prin Tratatul de pace de la Trianon (1920), apoi acela de la Paris (1947)". [Constantin C. Giurăscu, "Transilvania în istoria poporului român"].
Cuvinte cheie: revizionism; procesul intern şi internaţionalizat al optanţilor maghiari; drept internaţional pubilc.
Încadrarea subdomeniului: Drepturile omului şi Drept umanitar
" Tara a ajuns proprietatea privată a unor derbedei! "Să nu uiţi, Darie!" Să nu uiţi să spui copiilor si nepoţilor tăi că am avut o ţară mândră si bogată si că nu aveam nevoie de nimic din afara României!
1.Argumentum. De ce am ajuns aici?
Spuneam în prima parte a studiului nostru [1], că problematica optanţilor maghiari din Transilvania este un dosar, o scriere, despre un sfârşit şi o renaştere, sfârşitul imperiului centraleuropean...