Content area
Full Text
ÖZET
Anahtar Kelimeler: Genç İşsizlik, En Küçük Kareler (EKK), Ridge, Türkiye
ABSTRACT
The young population is the most disadvantaged group in the face of the unemployment problem, which has increased rapidly with globalization. Unemployment to which young people are exposed is defined as "youth unemployment". In recent years, rapid increases in youth unemployment rates have created the necessity to determine the factors affecting youth unemployment. Accordingly, in this study, the economic and social factors affecting youth unemployment in Turkey have been analyzed empirically. The effects of economic and social variables comprising inflation, domestic migration, export, import, gross domestic product, literacy rate, the time required to establish a business, fertility rate in young people, and higher education enrollment rate on youth unemployment have been examined in two steps. In the first step, the parameter estimation has been made with the Ordinary Least Squares (OLS) method. Then, in the second stage, the Ridge estimator has been used due to the multiple internal relationships between the variables. For the 2009-2019 period, while the inflation, domestic migration, import, export and GDP have been found to be the negative determinants for the youth unemployment in Turkey's economy; the literacy rate, fertility rate in young people, time required to start a business and higher education enrollment rate have been found to have positive impacts.
Keywords: Youth Unemployment, Least Squares, Ridge, Turkey
1.GİRİŞ
Günümüzde en büyük ekonomik sorunlardan biri olarak "işsizlik" karşımıza çıkmaktadır. İşsizlik en basit anlamda ' 'çalışma isteǧinde olan ve cari ücret düzeyinde çalışmayı kabul eden bireylerin iş bulamaması" şeklinde tanımlanmaktadır (Bayrakdar ve İncekara, 2013). Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), hem ücretli hem de kendi hesabına işi olmayan ya da halen ücretli veya kendi adına çalışmaya hazır olan veya aktif olarak iş arayan herkesi işsiz olarak nitelendirmektedir (ILO, 2020b).
1970'li yıllarda gelişmekte olan ülkelerde; 1980'li yıllarla birlikte de gelişmiş ülkelerde hızla artan işsizlik bugün tüm dünyada en önemli ekonomik ve sosyal sorun olarak kabul edilmektedir (Gündoǧan, 1999; Murat ve Şahin, 2011). ILO bugün dünya genelinde 15 yaşından büyük 188 milyon işsiz olduǧunu belirtmektedir (ILO, 2020b, s.29, 44). Ülkemizde ise 2019 yılı için 15 yaş üstü 4 milyon 469 bin kişi işsizdir ve işsizlik oranı %13,7 olarak gerçekleşmiştir (TÜİK, 2020).
Özellikle 2008 Küresel Krizi'nin, ülkelerin işsizlik oranlarındaki artış üzerinde önemli ölçüde...