Content area
Full Text
Întrebare: Dobânda legală stabilită prin hotărârea judecătorească şi care urmează a fi acordată priveşte atât dobânda remuneratorie, cât si dobânda penalizatoare, conform dispoziţiilor art. 1 din O.G. nr. 13/2011?
Răspuns: O.G. nr. 13/2011 realizează o diferenţiere între cele două tipuri de dobândă, în funcţie de intervalul temporal al naşterii acestora: anterior scadenţei (dobândă remuneratorie), respectiv după scadenţă (dobândă penalizatoare). În raporturile de muncă, dobânda acordată prin hotărâre judecătorească are caracter penalizator, atât în ceea ce priveşte sumele acordate de la scadenţă până la pronunţarea hotărârii, cât şi sumele de la pronunţarea hotărârii până la executarea integrală a debitului.
Acte normative incidente: art. 1 din O.G. nr. 13/2011
Cadru normativ:
Art. 166 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare stabilesc:
"(1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz. [...]
(4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului."
Art. 1.535 din Codul civil, cu titlul marginal "Daunele moratorii în cazul obligaţiilor băneşti", stipulează:
"(1) În cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. În acest caz, debitorul nu are dreptul să facă dovada că prejudiciul...