Content area
Full Text
C. pr. civ., art. 445, art. 480
C. muncii, art. 162
H.G. nr. 518/1995
în cauza de fata este vorba de stabilirea diurnei ce se cuvine angajatului pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în interesul serviciului pentru personalul trimis in strainatate. Este vorba de diurna externa pentru ca se acorda pe zi - 24h ce se stabilere prin negociere, concretizata in contractul individual de munca (ca sisalariul).
Aceasta diurna este stabilita pentru personalul trimis in strainatate de Hotararea Guvernului nr. 518/1995.
De regula, in Europa suma este de 35 euro/zi, suma pe care reclamantul o revendica.
(C. Apel Suceava, decizia nr. 584/2016, www.portal.just.ro)
Examinând actele si lucrarile dosarului, asupra cererii de apel, Curtea retine urmatoarele:
în ceea ce prívente motivul de apel prin care se critica solutia primei instante cu privire la cererea ce viza stabilirea cuantumului si plata diurnei, retine Curtea urmatoarele:
în primul rând trebuie supus cercetarii judecatoresti si analizei instantei de control judiciar cuantumul diurnei ce se cuvenea a fi platit reclamantului apelant.
A susdnut societatea intimata ca diurna zilnica de deplasare a fost stabilita prin Regulamentul de ordine interioara al societatii si este în cuantum de 29 euro/zi.
La punctul 1 din regulamentul de ordine interioara al societatii, înregistrat sub nr. 134 din 13 ianuarie 2014, se pretinde ca "diurna zilnica de deplasare minima acordata salariatilor pentru delegatiile în afara tarii este de 29 euro/zi".
în primul rând trebuie sa evidentiem faptul ca aceasta dispozitie regulamentara dispune asupra diurnei zi ln i ce minime si nu asupra diurnei care efectiv trebuie acordata salariatilor pentru delegatiile în afara tarii.
Aceasta observatie este deosebit de importanta, pentru considérentele pe care în continuare le vom arata pornind chiarde la definida diurnei.
Diurna externa reprezinta indemnizada platita unui angajat pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare, ín ínteres de serviciu, în alta tara.
Conform Codului muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri (art. 160 C. muncii).
Indemnizatiile, ca si element al salariului, reprezinta practic acele sume platite salariatilor, peste salariul de baza, cu scopul de a compensa cheltuielile pe care acesda sunt nevoid a le efectúa cu ocazia îndeplinirii unor sarcini de serviciu.
O asemenea indemnizatie este si diurna externa pe care mai sus am definit-o.
Unul dintre principiile esentiale ale sistemului de...