Abstract
Our study brings together several observations relating to the special conditions for the carrying out of a televised debate in a special situational context of communication. We approach several aspects which have occurred in the framework of a controlled mediated interaction (televised debate type). The study is a case analysis of the televised debate during the show "Stirea zilei" (Today's News) on TV channel "Antena 3", representing a controlled mediated interaction which has Gabriela Vranceanu Firea as moderator. Cristian Boureanu, Ludovic Orban and Liviu Dragnea are present as participants in the televised political debate under discussion (see Appendix).
Keywords: a televised debate, a controlled mediated interaction, analyzis.
Rezumat
Studiul dat reuneste câteva observatii referitoare la conditiile speciale de desfasurare a unei dezbateri televizate, Într-un context situational special al comunicarii. Abordam câteva aspecte care au aparut În cadrul unei interactiuni mediate controlate (de tip dezbatere televizata). Studiul reprezinta o analiza de caz a dezbaterii televizate din cadrul emisiunii "Stirea zilei", la postul de televiziune Antena 3, reprezentând o interactiune mediata controlata, care o are ca moderator pe Gabriela Vrânceanu Firea. În calitate de participanti, sunt prezenti, În cadrul dezbaterii politice televizate În discutie, Cristian Boureanu, Ludovic Orban si Liviu Dragnea (vezi anexa).
Cuvinte-cheie: dezbatere televizata, interactiune mediata controlata, analiza.
Ne propunem, În lucrarea de fata, sa facem un studiu de caz În cadrul universului unui tip de discurs mediatic1, si anume dezbaterea politica televizata.
Dezbaterea televizata este "o situatie televizata care plaseaza oratorii fata În fata, sub ochii telespectatorilor", locutorii vorbind "adresându-se, În acelasi timp, persoanelor de fata si publicului"2. Studiul nostru reuneste câteva observatii referitoare la conditiile speciale de desfasurare a unei dezbateri televizate, Într-un context situational special al comunicarii, schimbul de replici Între actantii comunicarii fiind, În multe locuri, de natura conflictuala, Înscriindu-se În impolitetea lingvistica. Abordam câteva aspecte care au aparut În cadrul unei interactiuni mediate controlate (de tip dezbatere televizata). Am ales, spre analiza, dezbaterea televizata din cadrul emisiunii "Stirea zilei", la postul de televiziune Antena 3, reprezentând o interactiune mediata controlata, care o are ca moderator pe Gabriela Vrânceanu Firea. În calitate de participanti, sunt prezenti, În cadrul dezbaterii politice televizate În discutie, Cristian Boureanu, Ludovic Orban si Liviu Dragnea (vezi anexa).
În privinta modului În care functioneaza regulile accesului la cuvânt sau regulile schimbarii rolului conversational, În cadrul interactiunii verbale controlate, incluse În dezbaterea televizata, pe care o analizam, se observa ca, chiar daca, de obicei, În conversatia fata-În-fata, "indiferent de numarul participantilor, sunt putine cazurile În care se produc suprapuneri Între doua interventii succesive"3, În interiorul schimbului de replici desfasurat Între actantii comunicarii, prezenti la emisiunea "Stirea zilei", ocura nenumarate Întreruperi ale interventiei În curs, urmate de suprapuneri ale interventiilor ale doi locutori diferiti.
În conversatia spontana, functioneaza, de obicei, doua reguli ale accesului la cuvânt, si anume, fie viitorul emitator este desemnat de catre vorbitorul În curs, fie viitorul emitator se autoselecteaza4: "turn-allocation techniques are obviously used. A current speaker may select a next speaker (as when a current speaker addresses a question to another party); parties may selfselect, in starting to talk"5.
În cadrul emisiunii pe care o supunem observatiei, asistam la o interactiune de tip conflictual Între moderatoarea emisiunii, Gabriela Vrânceanu Firea, si Cristian Boureanu, reprezentantul PDL, interactiune verbala caracterizata prin "impolitete În limba". Este un tip de disputa În interiorul careia cei doi participanti la schimbul comunicativ sunt implicati, parca, Într-o competitie În care, fiecare, pe rând, doreste sa-l convinga pe celalalt, dar si pe ceilalti doi potentiali parteneri de discutie si pe telespectatorii, ca el are dreptate si ca, automat, el urmeaza sa câstige "batalia": "there are conflicts in which the matter at dispute is the central concern of participants - and where their goals are to "win""6. În acest schimb de replici cu un accentuat caracter conflictual, trasatura pertinenta este reprezentata de frecventa suprapunerilor unor interventii ale unor locutori diferiti, suprapuneri "produse Înainte de Încheierea interventiei locutorului În curs, ca urmare a Întreruperii acestuia de catre un alt participant"7. Putem, cu alte cuvinte, vorbi, În acest caz, despre suprapuneri care sunt "un rezultat al competitiei pentru rolul de emitator"8. Acest tip de suprapuneri este notat, conventional, În transcrierea conversatiei În discutie, cu paranteza patrata:
"CB: doamna [arrow up] + NU VREAU SA RASPUND LA ÎNTREBARILE DUMNEAVOASTRA. vreau sa va-ntreb [si eu [arrow up]
GF: da9 de] ce-ati venit ? ++ [va rog sa va ridicati sa plecati.
CB: domnu9 orban v-a raspuns] la vreo Întrebare?
GF: mi-a raspuns [arrow up] + la [toate Întrebarile.
CB: la ce] Întrebare [v-a raspuns?
GF: la absolut] toate Întrebarile. +
CB: eu am vazut c-a tinut un discurs [politic.
GF: am o] Întrebare [arrow up] + si ma chinui sa v-o [adresez [arrow up]
CB: dumneavoastra.] l-ati Întrebat pa domnul Orban [arrow up] ++ cum [ de s-au dublat cheltuielile publice [arrow up] + În patru ani de zile [arrow up]
GF: domnu9 boureanu [arrow down]] + eu vreau [ sa va pun urmatoarea Întrebare [arrow up]
CB: desi productivitatea muncii a scazut [arrow up] +]
GF: daca vreti sa m-ascultati [arrow up] + bine [arrow up] ++ daca nu [arrow up] ++ [ puteti vorbi la bec.
CB: nu va plac chestiunile sensibile.] + [ nu va plac sensurile[arrow up]".
Pe lânga ocurenta frecventa a Întreruperilor urmate de suprapunerile interventiilor unor vorbitori diferiti (ne referim, În special, la suprapunerile interventiilor Gabrielei Vrânceanu Firea cu cele ale lui Cristian Boureanu), este necesar, În demersul pe care Îl Întreprindem, sa semnalam fenomenul pragmatic de impolitete Între cei doi, impolitete datorata, În acest caz, credem, unei antipatii vadite Între cei doi participanti la emisiune: unul, În calitate de moderator, altul În calitate de invitat. Astfel, impolitetea a fost definita, În literatura de specialitate, ca fiind un "atac deliberat la adresa eului individual al interlocutorului, având efecte disarmonice În plan social"9. "Impoliteness is behaviour that is face-aggravating in a particular context"10: "Impoliteness involves communicative behaviour intending to cause the "face loss" of a target or perceived by the target to be so"11. Cu alte cuvinte, impolitetea reprezinta diverse modalitati de amenintare a "fetei" celuilalt actant al comunicarii de catre vorbitorul În curs. În cadrul dezbaterii politice televizate pe care o propunem spre analiza, impolitetea moderatoarei fata de Cristian Boureanu si cea a lui Cristian Boureanu fata de Gabriela Vrânceanu Firea este una "directa, În cazul În care atacul la adresa eului interlocutorului este performat direct si neambiguu"12. Manifestarile impolitetii Între cele doua "personaje sociale" amintite debuteaza cu replica Gabrielei Vrânceanu Firea, care este, parca, În mod ostentativ, inserata În tesatura interventiei moderatoarei. Exprimând o antipatie concretizata, parca, cu mult timp Înainte de derularea dialogului din cadrul dezbaterii politice televizate la care ne referim, Gabriela Vrânceanu Firea utilizeaza una dintre strategiile impolitetii pozitive, care se refera la "cautarea dezacordului (prin alegerea intentionata a unor teme de discutie delicate)"13. Astfel, asistam la un debut al disensiunilor ulterioare, concretizat prin insultele care sugereaza posibilitatea ca invitatul sa fimâncat ceva stricat Înainte de emisiune si ca acelasi invitat, Cristian Boureanu, sa aiba temperatura crescuta. Acesta pare a fipunctul de plecare al ulterioarei interactiuni de natura conflictuala dintre cei doi actanti ai comunicarii:
"GF: domnu9 boureanu [arrow up] sunteti de acord [arrow up]] +++ domnu9 boureanu [arrow down] ++ da9 ceati mâncat ? +++ ati mâncat [arrow up] Î:[arrow up] ++ ceva stricat [arrow up] + Înainte de [emisiune?
CB: nu stiu.] am mâncat ceva la dumneavoastra aicea. ++ ceva [arrow up] ++ am gasit [arrow up] + am gasit aici [arrow up] pa masa [arrow up] ce mâncati dumneavoastra În fiecare [ seara aicea.
GF: da9 chiar nu va e jena] domnu9 [boureanu?
CB: pa da [arrow up][arrow up] +] ma-ntrebati asa de urât [arrow up] + sa stiti ca nu plec din [emisiune [arrow up]";
"GF: domnu9 boureanu [arrow up]]
CB: cu trei miliarde care-i [avea În buget.
GF: dumneavoastra v-ati luat temperatura [arrow up]] +++ poate aveti febra.
CB: nu. + eu n-am febra. + eu ma simt foarte bine. + si foarte [relaxat.
GF: am o Întrebare sa [va adresez."
Urmeaza, prin acumulare, ca Într-o cascada, În cadrul schimbului de replici analizat, alte insulte pe care cei doi protagonisti ai comunicarii si le adreseaza reciproc, denigrari care ameninta "fata"14 sau "figura sociala" a moderatoarei emisiunii si a interlocutorului ei, Cristian Boureanu. Amenintarile la adresa "fetei" se succed În schimbul verbal În discutie, Întocmai ca un bulgare de zapada În rostogolire, existând, parca, o competitie Între cei doi protagonisti ai comunicarii În privinta discreditarii "adversarului" social. Cei doi Îsi adreseaza, succesiv, cuvinte denigratoare:
"CB: ma uit [arrow up]] + si va pun niste Întrebari [arrow up] si vad cum [va deranjeaza.
GF: da9 [arrow up] + dumneavoastra [arrow up] ] ++ Îmi puneti mie Întrebari ? ++ În ce [calitate ?
CB: ca telespectatorii] [vad [arrow up]
GF: domnu9] boureanu[arrow up] +
CB: ca dumneavoastra sÎnteti [partinitoare.
GF: domnu9] boureanu [arrow up] + asta credeti [dumneavoastra.
CB: a vorbit] domnu9 [arrow up] ++ a vorbit domnu9 orban [arrow up] ++ vedem pe timp? +++ aveti curaju9 sa dati pe timp [arrow up] + sa vedem cât a vorbit [fiecare?
GF: si [arrow up] ] + cine v-a spus [arrow up] + ca sÎnteti baiatul cu muci În freza a avut dreptate. ++ nu sÎnteti altceva decât [un baiat [arrow up]
CB: a [arrow up] ++ deci acuma ma jigniti [arrow down] ++ cumva amantul dumneavoastra?
GF: a:[arrow up] ++ amantul meu? ++ da9 amanta [dumneavoastra?".
Pe parcursul desfasurarii interactiunii verbale de tip conflictual, asistam si la Încercarea ambilor protagonisti implicati În schimbul verbal analizat de a aplana conflictul social. Astfel, Într-o prima Încercare de neutralizare a dezacordului, Cristian Boureanu apeleaza la utilizarea formulelor de adresare specifice politetii pozitive, care au menirea de a exprima exagerarea interesului fata de interlocutor15. Utilizând termeni ai adresarii precum doamna scumpa sau distinsa doamna, Cristian Boureanu Încearca sa restabileasca echilibrul social, cele doua sintagme având rol reparatoriu, ocurând si având rolul de a neutraliza ofensa reala, adusa la adresa moderatoarei emisiunii:
"CB: doamna scumpa [arrow up] ++ e strigator la [cer [arrow up]
GF: deci] este strigator la cer [arrow up] ca-i a doua oara când faceti asa ceva [arrow up] ++ la realitatea [arrow up] ++ v-ati facut de râs [la realitatea [arrow up]
CB: dupa ce] m-ati jignit de trei ori [arrow up] ++ distinsa doamna."
Din partea Gabrielei Vrânceanu Firea transpare, de asemenea, intentia de a restabili echilibrul social, concretizata În Încercarea de a schimba tema principala16 a schimbului verbal si chiar de a Îndrepta Întreaga atentie catre un alt participant la conversatie (Ludovic Orban):
"CB: dupa ce] prezentatoru-si permite sa invite pe cineva si sa-l [jigneasca [arrow up]
GF: domnu9 orban [arrow up]] ++ va rog sa raspundeti Întrebarii. ++ n-are sens. domnu9 boureanu a venit sa ne jigneasca [arrow up]
LO: ca si dumneavoastra ca si reprezentanti ai [arrow up]
GF: nu are decât. va rog." ;
"CB: Îmi pare rau [arrow up] + doamna [scumpa [arrow up] +
GF: va rog [arrow up] ] + domnu9 orban [arrow up] sa va [continuati [arrow up] + Î:[arrow up] ++ ideea.
CB: deci noi vindem niste profile. +++ e un [material".
Din pacate, utilizarea formulelor de adresare doamna scumpa si distinsa doamna de catre Cristian Boureanu are efect contrar celui dorit, Gabriela Vrânceanu Firea lansându-se În noi continuturi de tip "atac social", transmise În mod explicit:
"GF: ati fost invitat sa nu jigniti. ++ ati fost invitat sa dati raspunsul Întrebarilor. +++ ati fost jignit [arrow up] + dupa ce-ati jignit de patru ori. + putem lua caseta. ++ deci cu mine nu mai aveti oricum ce discuta.
LO: doamna Firea [arrow up] ++ [...] lasati-ma sa continui. +++ În toate tarile uniunii europene [arrow up] +++
GF: de vagabonzi si de bulevarde sÎntem [satui.
LO: În toate] tarile uniunii europene [arrow down] ++ exista situatii [arrow up] +++ exista [situatii [arrow up]
GF: da9 de unde] stiti despre cine vorbeam? ++
LO: situatii [economice [arrow up]
GF: de unde stiti] despre cine vorbeam? +++ cum mi-ati zis si dumneavoastra."
Aversiunea moderatoarei fata de Cristian Boureanu este transmisa si În mod implicit, prin utilizarea ironiei17:
"GF: da [arrow up] ] ++ n-ati facut niciodata afaceri cu statu9 [arrow up] +++ ati ajuns milionar [arrow up] ++ muncind din [greu.
CB: doamna] va dau si-n judecata. +++ unu. ++ ca nu sÎnt milionar [arrow up]
GF: nu. ++ sÎnteti deja DAT DE MINE. +++
CB: nu. ++ de dumneavoastra [arrow up] + pentru ce? ++ deci mintiti cu o [nerusinare [arrow up]".
Este o evidenta faptul ca moderatoarea emisiunii, prin intermediul asertiei ironice "da [arrow up] ] ++ n-ati facut niciodata afaceri cu statu9 [arrow up] +++ ati ajuns milionar [arrow up] ++ muncind din [greu", transmite contrariul celor spuse propriu-zis. Cu alte cuvinte, În termenii lui Harald Weinrich, "ironia se apropie de minciuna": "Bei der Ironie ist das Gegenteil von dem gemeint, was mit den Worten gesagt wird. Das deckt ziemlich genau die linguistische Definition der Lüge. [...] Die Ironie ist eine Form der Lüge. [...] Wahrheit und Lüge bilden keinen Gegensatz in der Ironie"18.
Note
1Referitor la termenul discurs mediatic, vezi Roventa Frumusani, 2004, p. 103-138. Autoarea considera ca se poate vorbi despre o "dominatie generala, exercitata de presa, radio si televiziune ce se constituie ca "total environment" (mediu Înconjurator total)" (p. 110).
2Nel, 1990, p. 17.
3Ionescu Ruxandoiu, 1999, p. 44.
4Vezi, În acest sens, Ionescu Ruxandoiu, 1999, p. 45.
5Sacks et alii, 1978, p. 11.
6Grimshaw, 2009, p. 281.
7Ionescu Ruxandoiu, 1999, p. 46.
8ibidem.
9Ionescu Ruxandoiu, 2003, p. 100.
10Locher et alii, 2008, p. 3.
11Culpeper, 2008, p. 36.
12Ionescu Ruxandoiu, 2003, p. 100.
13Ionescu Ruxandoiu, 2003, p. 101.
14Vezi, În acest sens, conceptia despre politete pe care o dezvolta Penelope Brown si St. C. Levinson (vezi Brown et alii, 1987, p. 21), conceptie care se fundeaza pe notiunea de fata. Liliana Ioneascu Ruxandoiu este de parere, În acest sens, ca notiunea de "fata" desemneaza "imaginea publica a eului individual, configurata În termenii unor atribute sociale, acceptate de ceilalti; mentinerea imaginii fiecaruia dintre noi presupune cooperarea, pentru ca acest fapt este strict dependent de actiunile si de sistemele de valori ale celor cu care venim În contact" (Ionescu Ruxandoiu, 1999, p. 107).
15Referitor la strategiile politetii pozitive, vezi Gody, 1988, p. 111.
16Despre "expresiile prepozitionale de tipul cât despre, cât pentru, cu privire la" care ajuta la schimbarea temei, acestea fiind utilizate "pentru a semnaliza punerea În contrast a doua teme", vorbeste Michael Metzeltin (vezi Metzeltin, 2011, p. 151).
17Ironia este un tip de continut implicit (se Înscrie În subÎntelesul lingvistic), principiul ironiei fiind considerat a fi"un principiu de ordinul al doilea, ce exploateaza principiul politetii"; "principiul ironiei permite unui vorbitor sa fie nepoliticos În timp ce pare politicos" (Leech, 1983, p. 82 si 142).
18Weinrich, 1974, p. 59.
19Transcrierea a fost facuta dupa conventiile de transcriere din "Corpus de limba româna vorbita actuala" (coordonator Luminita Hoarta Carausu). Iasi: Editura Cermi, 2005. P. 11-13.
Referinte bibliografice
BROWN, Penelope; LEVINSON, St. C. Politeness. Some Universals in Language Usage. Cambridge, 1987 [=Brown et alii, 1987].
CULPEPER, Jonathan. Reflections on Impoliteness, Relational Work and Power //Impoliteness in Language. Studies on its Interplay with Power in Theory and Practice. Mouton de Gruyter, Berlin, New York, 2008 (edited by Derek Bousfield, Miriam A. Locher) [=Culpeper, 2008].
GODY, E. N. Questions and Politeness. Cambridge, 1988 [=Gody, 1988].
GRIMSHAW, Allen D. Research on Conflict Talk: Antecedents, Resources, Findings, Directions //Conflict Talk. Sociolinguistic Investigations of Arguments in Conversations (edited by Allen D. Grimshaw). Cambridge: Cambridge University Press, 2009 [=Grimshaw, 2009].
IONESCU RUXANDOIU, Liliana. Conversatia. Structuri si strategii. Bucuresti: Editura All Educational, 1999 [=Ionescu Ruxandoiu, 1999].
IONESCU RUXANDOIU, Liliana. Limbaj si comunicare. Elemente de pragmatica lingvistica. Bucuresti: Editura All Educational, 2003 [=Ionescu Ruxandoiu, 2003].
LEECH, G. N. Principles of Pragmatics. New York: Longman, 1983 [=Leech, 1983].
LOCHER, Miriam A.; BOUSFIELD, Derek. Impoliteness and Power in Language //Impoliteness in language. Studies on its Interplay with Power in Theory and Practice. Mouton de Gruyter, Berlin, New York, 2008 (edited by Derek Bousfield, Miriam A. Locher) [=Locher et alii, 2008].
METZELTIN, Michael. Gramatica explicativa a limbilor romanice. Sintaxa si semantica. Iasi: Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", 2011 [=Metzeltin, 2011].
NEL, Noël. Le débat televise. Paris: Armand Colin, 1990 [=Nel, 1990].
ROVENTA FRUMUSANI, Daniela. Analiza discursului. Ipoteze si ipostaze. Bucuresti: Editura Tritonic, 2004 [=Roventa Frumusani, 2004].
SACKS, Harvey, A.; SCHEGLOFF, Emanuel; JEFFESON, Gail. A Simplest Systematics for the Organization of Turn Taking for Conversation //Language, Thought and Culture. Advance in the Study of Cognition (edited by Jim Schenkein). New Yorrk: Academic Press, 1978 [=Sacks et alii, 1978].
WEINRICH, Harald. Linguistik der Lüge. Heidelberg: Verlag Lambert Schneider, 1974 [=Weinrich, 1974].
Anexa
Interactiune mediata controlata19
Situatia de comunicare:
Data Înregistrarii: luni, 31.05. 2010
Autorul Înregistrarii: Luminita Hoarta Carausu
Durata totala a Înregistrarii: 59 3099
Locul Înregistrarii: postul de televiziune Antena 3, emisiunea "Stirea zilei"
Participantii:
GF: Gabriela Vrânceanu Firea, moderator
CB: Cristian Boureanu, om politic, reprezentant PDL
LO: Ludovic Orban, om politic, reprezentant PNL
LD: Liviu Dragnea, om politic, reprezentant PSD
Autorul transcrierii: Luminita Hoarta Carausu
Durata totala a pasajelor transcrise: 59 3099
GF: va rog frumos [arrow up] [sa
CB: nu.] [DUMNEAVOASTRA [arrow down]
LO: companii [arrow up]]
GF: ne linistim.
LO: nu va aparati [arrow down] domnu9 boureanu. + nu va aparati [arrow up]+ pentru ca [arrow up] ++ Î:[arrow up] ++ [prin TUPEU[arrow up]
CB: si nu-i apar pa ei. + eu va spun asa.]
LO: si prin a ridica tonul [arrow up] ++ nu [arrow up] + v-asigurati [dreptatea.
CB: deocamdata eu ] v-am lasat sa vorbiti.
LO: si eu v-am lasat sa vorbiti. + avem un moderator [arrow up]
GF: domnu9 boureanu [arrow up] vreti sa veniti pe scaun mai lânga mine [arrow up] ++ am o Întrebare pntru dumneavoastra.
CB: perfect. + pot sa vorbesc si eu? +
GF: da. domnule boureanu [arrow up] AM O ÎNTREBARE pentru dumneavoastra.
CB: doamna [arrow up] + NU VREAU SA RASPUND LA ÎNTREBARILE DUMNEAVOASTRA. vreau sa va-ntreb [si eu [arrow up]
GF: da9 de] ce-ati venit? ++ [va rog sa va ridicati sa plecati.
CB: domnu9 orban v-a raspuns] la vreo Întrebare?
GF: mi-a raspuns [arrow up] + la [toate Întrebarile.
CB: la ce Întrebare [v-a raspuns?
GF: la absolut] toate Întrebarile. +
CB: eu am vazut c-a tinut un discurs [politic.
GF: am o] Întrebare [arrow up] + si ma chinui sa v-o [adresez [arrow up]
CB: dumneavoastra.] l-ati Întrebat pa domnul Orban [arrow up] ++ cum [ de s-au dublat cheltuielile publice [arrow up] + În patru ani de zile [arrow up]
GF: domnu9 boureanu [arrow down]] + eu vreau [ sa va pun urmatoarea Întrebare [arrow up]
CB: desi productivitatea muncii a scazut [arrow up] +]
GF: daca vreti sa m-ascultati [arrow up] + bine [arrow up] ++ daca nu [arrow up] ++ [ puteti vorbi la bec.
CB: nu va plac chestiunile sensibile.] + [ nu va plac sensurile[arrow up]
GF: domnu9 boureanu [arrow up] sunteti de acord [arrow up]] +++ domnu9 boureanu [arrow down] ++ da9 ceati mâncat? +++ ati mâncat [arrow up] Î:[arrow up] ++ ceva stricat [arrow up] + Înainte de [emisiune?
CB: nu stiu.] am mâncat ceva la dumneavoastra aicea. ++ ceva [arrow up] ++ am gasit [arrow up] + am gasit aici [arrow up] pa masa [arrow up] ce mâncati dumneavoastra În fiecare [ seara aicea.
GF: da9 chiar nu va e jena] domnu9 [boureanu?
CB: pa da [arrow up][arrow up] +] ma=ntrebati asa de urât [arrow up] + sa stiti ca nu plec din [emisiune [arrow up]
GF: vreau] sa v-adresez o [Întrebare [arrow up] +
CB: stau [arrow up]] + [va zâmbesc [arrow up] +
GF: dar cum puteti] sa-mi [spuneti asa ceva?
CB: va-ntreb] daca dumneavoastra l-ati Întrebat vreodata pa domnu9 Tariceanu [arrow down] + ce-a facut [ cu banii de investitii [arrow up]
GF: domnu9 boureanu [arrow up]]
CB: cu trei miliarde care-i [avea În buget.
GF: dumneavoastra v-ati luat temperatura [arrow up]] +++ poate aveti febra.
CB: nu. + eu n-am febra. + eu ma simt foarte bine. + si foarte [relaxat.
GF: am o Întrebare sa [va adresez.
CB: ma uit [arrow up]] + si va pun niste Întrebari [arrow up] si vad cum [va deranjeaza.
GF: da9 [arrow up] + dumneavoastra [arrow up] ] ++ Îmi puneti mie Întrebari? ++ În ce [calitate?
CB: ca telespectatorii] [vad [arrow up]
GF: domnu9] boureanu[arrow up] +
CB: ca dumneavoastra sÎnteti [partinitoare.
GF: domnu9] boureanu [arrow up] + asta credeti [dumneavoastra.
CB: a vorbit] domnu9 [arrow up] ++ a vorbit domnu9 orban [arrow up] ++ vedem pe timp? +++ aveti curaju9 sa dati pe timp [arrow up] + sa vedem cât a vorbit [fiecare?
GF: si [arrow up] ] + cine v-a spus [arrow up] + ca sÎnteti baiatul cu muci În freza a avut dreptate. ++ nu sÎnteti altceva decât [un baiat [arrow up]
CB: a [arrow up] ++ deci acuma ma jigniti [arrow down] ++ cumva amantul dumneavoastra?
GF: a:[arrow up] ++ amantul meu? ++ da9 amanta [dumneavoastra?
CB: deci eu] va rog frumos [arrow up] ++ eu am fost foarte dragut [arrow up] ++ si nu am venit cu chestiuni [ personale.
GF: mi se pare] INCREDIBIL. ++ [INCREDIBIL.
CB: eu n-am venit cu chestiuni personale [arrow up] În emisiune. ++ ma atacati [la persoana [arrow up]
GF: Întrebare.] ++ o [Întrebare.
CB: vorbim] de contracte pa banii [statului?
GF: vreti o Întrebare] sau nu?
CB: În institutiile de stat [arrow up] ++
GF: Îmi raspundeti la o Întrebare [arrow up] + sau [nu?
CB: INCREDIBIL.]
GF: nu.
CB: deci INCREDIBIL. +++ v-ati permis sa ma jigniti de trei ori la [persoana [arrow up] ++
GF: si dumneavoastra-mi spuneti de amant [arrow up] + adica domnul Tariceanu e [amantul meu[arrow up]
CB: pentru ca mi-am permis sa-mi spun un punct de vedere În emisiune. ++ de unde stiti ca vorbeam de dânsu9?
GF: pai [arrow up] + domnu9 Tariceanu v-a spus ca sÎnteti BAIATUL CU MUCI ÎN [FREZA.
CB: deci [arrow up] +] eu va spun urmatorul lucru. +++ extrem de dragut. +++ eu am vrut sa vorbesc despre ce-a facut peneleul [arrow up]
GF: da9 am o Întrebare sa va adresez [arrow up]
CB: si de ce n-are românia bani În [buget.
GF: si ati vorbit cinci minute [arrow up] +++ ati tipat la domnu9 [orban.
CB: n-am vorbit] DELOC. +++
GF: a:[arrow up] +++ ati tacut din [gura.
CB: nu m-ati lasat] dumneavoastra.
GF: deci noi ne-am imaginat doar. +++ domnu9 Dragnea [arrow up] +++ sunteti neutru. +++ a vorbit domnu9 boureanu [sau nu?
CB: Încercati] sa dati cuvântul altcuiva?
GF: nu. +++ a [arrow up] a [arrow up] a [arrow up] vorbit?
CB: doamna scumpa [arrow up] ++ e strigator la [cer [arrow up]
GF: deci] este strigator la cer [arrow up] ca-i a doua oara când faceti asa ceva [arrow up] ++ la realitatea [arrow up] ++ v-ati facut de râs [la realitatea [arrow up]
CB: dupa ce] m-ati jignit de trei ori [arrow up] ++ distinsa doamna.
GF: acuma v-ati facut de râs si la antena trei. ++ distinsa doamna [arrow up] +++ dupa cemi spuneti ca amantul meu. +++ nu v-ar firusine sa va fie. ++
CB: dupa ce dumneavoastra ma-ntrebati daca[am mâncat ceva stricat?
GF: ar trebui sa va-nrositi [arrow up]] ++ ar trebui sa va-nrositi sa va ridicati [sa plecati.
CB: sÎnteti] o doamna? ++ Îmi [pare rau [arrow up]
GF: deci ar trebui] sa plecati.
CB: Îmi pare rau. ++ nu va plec din emisiune.
GF: n-aveti decât sa stati. +++ sa stati acolo [arrow up] + pa scaun [arrow up] + cât vreti. ++ da9
LO: eu v-ascult Î:[arrow up] +++ dumneavoastra sÎnteti moderatoarea acestei emisiuni [arrow up] ++ [ca atare [arrow up]
GF: Întrebarea] era foarte simpla. +++ daca este de acord cu ceea ce au propus doamnele din pedele [arrow up] ++ si anume [arrow up] + ca + demnitarii pedele + si parlamentarii + si cei care au functii importante În pedele + sa renunte la afaceri. +++ era o Întrebare [simpla.
CB: deci este] vorba [arrow up]
GF: mi-au trebuit zece minute [s-o adresez.
CB: e vorba] de cei care fac afaceri cu statul.
LO: cheltuielile care [arrow up] ++ exista [arrow up] ++ În [sectorul public [arrow up]
CB: sa-nteleg] ca mi-a fost taiat microfonul. + da? +++ sa va fie rusine la antena [arrow up] ++ sa v-amendeze ceneaul.
GF: a:[arrow up] sa continuati raspunsul.
LO: da [arrow up] + În sectorul [arrow up] ++ dupa cum v-ati comportat [arrow up] + domnule boureanu [arrow up] ++
CB: dupa ce m-am comportat ce?
LO: mie mi-a venit de rusine sa plec. ++ da9 n-am facut lucrul asta [arrow up] ++ din respect pentru doamna Firea [arrow up] ++ si din respect pentru telespectatorii [acestei emisiuni.
CB: deci mie-mi este rusine] de ce-a ajuns mass-media În românia.
LO: asta este [arrow up] +++ asta este problema [dumneavoastra.
CB: dupa ce] prezentatoru-si permite sa invite pe cineva si sa-l [jigneasca [arrow up]
GF: domnu9 orban [arrow up]] ++ va rog sa raspundeti Întrebarii. ++ n-are sens. domnu9 boureanu a venit sa ne jigneasca [arrow up]
LO: ca si dumneavoastra ca si reprezentanti ai [arrow up]
GF: nu are decât. va rog.
LO: dumneavoastra ca si reprezentanti ai poporului [arrow up] ++ ati decis [arrow up] ++ sa nu comunicati cu electoratul [arrow up] + prin intermediul [posturilor de televiziune.
CB: eu am fost invitat] la acest post de televiziune.
GF: oricum [arrow up] ++ la cât de tare tipati [arrow up] + va auzeati pe ambianta. +++ domnu9 orban [arrow down] ++ va rog.
LO: ati fost un reprezentant al partidului democrat [arrow up]
GF: ati fost invitat sa nu jigniti. ++ ati fost invitat sa dati raspunsul Întrebarilor. +++ ati fost jignit [arrow up] + dupa ce-ati jignit de patru ori. + putem lua caseta. ++ deci cu mine nu mai aveti oricum ce discuta.
LO: doamna Firea [arrow up] ++ [...] lasati-ma sa continui. +++ În toate tarile uniunii europene [arrow up] +++
GF: de vagabonzi si de bulevarde sÎntem [satui.
LO: În toate] tarile uniunii europene [arrow down] ++ exista situatii [arrow up] +++ exista [situatii [arrow up]
GF: da9 de unde] stiti despre cine vorbeam? ++
LO: situatii [economice [arrow up]
GF: de unde stiti] despre cine vorbeam? +++ cum mi-ati zis si dumneavoastra.
LO: cu deficite bugetare [arrow up] +++ Între sapte si doisprezece la suta.
GF: domnu9 boureanu [arrow up] ++ spunea ca n-a facut afaceri cu statu9. +++ cu [arrow up] ++ sece topanel serele [arrow up] + a facut afaceri cu statu9. ++ profile de plastic pentru sali de sport. +++ Închid paranteza [arrow up] + va rog [sa continuati.
CB: Îmi pare rau [arrow up] + doamna [scumpa [arrow up] +
GF: va rog [arrow up] ] + domnu9 orban [arrow up] sa va [continuati [arrow up] + Î:[arrow up] ++ ideea.
CB: deci noi vindem niste profile. +++ e un [material
GF: da [arrow up] ] ++ n-ati facut niciodata afaceri cu statu9 [arrow up] +++ ati ajuns milionar [arrow up] ++ muncind din [greu.
CB: doamna] va dau si-n judecata. +++ unu. ++ ca nu sÎnt milionar [arrow up]
GF: nu. ++ sÎnteti deja DAT DE MINE. +++
CB: nu. ++ de dumneavoastra [arrow up] + pentru ce? ++ deci mintiti cu o [nerusinare [arrow up]
GF: domnu9 orban [arrow up] ++ va rog.
CB: sa va fie rusine[arrow up]
GF: dumneavoastra Întâi [arrow up] + si ulterior mie.
CB: dumneavoastra sa va fie rusine [arrow up] + pentru campaniile [pe care le duceti.
GF: dumneavoastra sÎnteti platit] DE [arrow up] +++ contribuabili.
LO: doamna firea [arrow down]
GF: eu nu sÎnt platita de contribuabili de la [pedele.
CB: dumneavoastra] sÎnteti platita cu bani [furati.
LO nu pot] sa-nteleg [arrow up]
GF: Înca un proces. +++ v-ati ales cu vreo trei + patru procese.
CB: da [arrow up]+ da [arrow up]+ da.
You have requested "on-the-fly" machine translation of selected content from our databases. This functionality is provided solely for your convenience and is in no way intended to replace human translation. Show full disclaimer
Neither ProQuest nor its licensors make any representations or warranties with respect to the translations. The translations are automatically generated "AS IS" and "AS AVAILABLE" and are not retained in our systems. PROQUEST AND ITS LICENSORS SPECIFICALLY DISCLAIM ANY AND ALL EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING WITHOUT LIMITATION, ANY WARRANTIES FOR AVAILABILITY, ACCURACY, TIMELINESS, COMPLETENESS, NON-INFRINGMENT, MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Your use of the translations is subject to all use restrictions contained in your Electronic Products License Agreement and by using the translation functionality you agree to forgo any and all claims against ProQuest or its licensors for your use of the translation functionality and any output derived there from. Hide full disclaimer
Copyright Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Balti 2013
Abstract
The study brings together several observations relating to the special conditions for the carrying out of a televised debate in a special situational context of communication. The authors approach several aspects which have occurred in the framework of a controlled mediated interaction (televised debate type). The study is a case analysis of the televised debate during the show "Stirea zilei" (Today's News) on TV channel "Antena 3," representing a controlled mediated interaction which has Gabriela Vranceanu Firea as moderator. Cristian Boureanu, Ludovic Orban and Liviu Dragnea are present as participants in the televised political debate under discussion.
You have requested "on-the-fly" machine translation of selected content from our databases. This functionality is provided solely for your convenience and is in no way intended to replace human translation. Show full disclaimer
Neither ProQuest nor its licensors make any representations or warranties with respect to the translations. The translations are automatically generated "AS IS" and "AS AVAILABLE" and are not retained in our systems. PROQUEST AND ITS LICENSORS SPECIFICALLY DISCLAIM ANY AND ALL EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING WITHOUT LIMITATION, ANY WARRANTIES FOR AVAILABILITY, ACCURACY, TIMELINESS, COMPLETENESS, NON-INFRINGMENT, MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Your use of the translations is subject to all use restrictions contained in your Electronic Products License Agreement and by using the translation functionality you agree to forgo any and all claims against ProQuest or its licensors for your use of the translation functionality and any output derived there from. Hide full disclaimer