Content area
Full Text
ÖZET
Genel olarak bakildiginda, halkin yönetimi anlamina gelen demokrasinin tarih boyunca farkli toplumlar tarafindan farkli uygulamalarla bugüne geldigi görülür. Toplumlar, demokrasiyi kendi sosyo-ekonomik, politik ve hukuksal yapilarina göre farkli bir biçimde yasamislardir. Demokrasi, klasik Yunan döneminden bugüne degin, farkli bakis açilarindan irdelenmis ve ancak 20yy'da itibar görmeye baslamistir. Bugün, saygin bir yere sahip olan demokrasi, bir siyasal rejim olarak insan haklarinin gerçeklestigi düzeni temsil etmektedir. Demokrasinin temel ilkeleri olan; özgürlük ve esitlik, siyasal temsil, siyasal katilim ve haklar demokrasinin hiçbir zaman prosedürlere ya da kurumlara indirgenemez olma özelligini ortaya koymaktadir. Demokrasi realist demokrasi kuramlarinda yer aldigi gibi, yani demokratik olarak kabul edilen mevcut yönetim biçimlerinin ortak özellikleri olan asgari usul sartlarina göre degerlendirildigi takdirde demokrasi kavrami yeterince anlasilmamis olur. Çünkü siradan bir demokrasi bu sartlardan çok daha fazla niteliklere sahiptir.
20yy'dan önce ortaya çikan modern demokrasi kuramlarinin öncülleri bugüne kadar tartisilan klasik demokrasi kuramlaridir. Gelismis demokrasi bakis açisindan incelendiginde bu kuramlarin kendine özgü belli kisitlamalari oldugu göze çarpmaktadir. Modern demokrasi kuramlari bu eksikligi ortaya koymakla birlikte kuramlar karsilastirildiginda bunlarinda zayif ve güçlü yönleri ortaya çikmaktadir. Bugün genel kabul gören ve gerek siyasi gerek akademik ve gerekse sosyal platformlarda sik sik tartisilan demokrasi kavrami yaygin bir sekilde sorun çözücü olarak bakilmaktadir. Diger taraftan tüm yönleri ile alindiginda sorun üretici yani da gözlemlenebilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Demokrasi Kuramlari, Özgürlük, Esitllik
ABSTRACT
Democracy, which means the rule of the people, has evolved by means of different applications in different societies throughout history up to the present day. Societies have lived democracy variously according to their socioeconomic, political and judicial structures. Democracy has been evaluated differently from a variety of viewpoints since the time of the ancient Greeks and has gained respectability only in the twentieth century. Having achieved a supreme position as a way of governance today, democracy represents the political regime where human rights are fully recognized. The basic principles of democracy, which are liberty, equality, political representation and the recognition of rights, manifest the fact that democracy cannot be reduced to the mere existence of procedures or institutions. The concept of democracy cannot be grasped correctly if evaluation is made only by taking into account the elements that take place in realist democracy theories, i.e., by looking at the minimum procedural requirements that may be...