Content area
Full Text
Ritmul intens de dezvoltare al unei economii de tip centralizat, vizând industrializarea si electrificarea rapida a României a impus cantitati mari si sortimente variate de produse electro- tehnice care, realizate Începând cu 1949 În special de Electroputere (EP), au determinat, pe lânga organizarea fluxului de fabricatie, si organizarea bazei experimentale proprii (standuri de control intermediar si final al fabricatiei, standuri de Încercari specializate, laboratoare de analiza a materialelor, defectoscopie, climatizare etc.). Pentru coordonarea activitatii de cercetare teoretica si experimentala a produselor a fost creat, În 1953, Laboratorul central (LC) al uzinei Electroputere, condus de dr.ing. Balazs Mathe (studii la Moscova) si de dr.ing. Dumitru Cârstea (studii la Budapesta).
Când am venit la Electroputere, În septembrie 1961, am solicitat sa fiu repartizat În Laboratorul central despre care aflasem ca este un nucleu cu mari perspective. Patrunderea În LC s-a facut greu. Pe atunci, toti stagiarii trebuia sa mearga În productie. Eu consideram ca sunt format pentru cercetarea aplicativa, fiindca am evitat liceul teoretic si am urmat Scoala Medie de Electrotehnica din Craiova pe care o urmau toti tinerii dornici sa Învete ingineria electrica si la care predau cei mai dotati ingineri din Electroputere (Stefan Grosu, Anton Enachescu, Alexandru Heinrich etc.) si profesori de matematica si fizica de mare valoare alungati din liceele teoretice din cauza originii lor sociale. Asa am ajuns ca, la 16 ani, sa dau examen de admitere la Institutul Tehnic din Craiova (desfiintat În 1958 - o grea lovitura pentru Craiova) si am terminat Facultatea de Electrotehnica a Institutului Politehnic Bucuresti, În 1961, la 21 de ani! Dupa un "interviu" obtinut cu greu la Alexandru Dombi, Directorul General al uzinei Electroputere În acel timp, am fost În mod exceptional angajat În Laboratorul central. Am fost repartizat mai Întâi la grupa de Încercari transformatoare-motoare unde am participat, printre altele, la Încercarea unuia din primele transformatoare de export 5/3/2 MVA unde s-a aplicat o idee originala de Încarcare egala a Înfasurarilor, elaborata de ing. Aurel Câmpeanu (În prezent, profesor la Universitatea din Craiova).
Un an mai târziu, am fost transferat la grupa de "impuls de tensiune" din hala K-EP unde ing. Dorin Costina ramasese singur dupa plecarea la fabrica de locomotive, În functii de conducere a ing. Albert Marx si ing. Felix Caprariu. Acolo a...