Content area
Full Text
Noul Cod civil, art. 403, art. 396 - 397
În speta, cererea reclamantului de a se dispune exercitarea în comun a autoritatii parintesti asupra celor doua minore rezultate din casatoria partilor a fost respinsa cu motivarea ca acesta nu a facut dovada modificarii împrejurarilor care au stat la baza solutiei date în aceasta privinta de Curtea de Apel Suceava, prin decizia civila nr. 673/7 martie, nefiind întrunite conditiile prevazut de dispozitiile art. 403 C. civ.
Din aceasta perspectiva nu se poate aprecia ca incidenta dispozitiilor Noului Cod civil, de imediata aplicare, constituie o "schimbare a împrejurarilor" avute în vedere în procesul de divort, în sensul dispozitiile art. 403 C. pr. civ. Dimpotriva, tocmai în considerarea incidentei dispozitiilor noului cod în procesul de divort aflat în derulare la intrarea în vigoare a acestuia, instanta de recurs, prin decizia civila nr. 673/7 martie 2012, a cercetat solicitarea pârâtului (reclamant în prezenta cauza) în raport de dispozitiile art. 396 - 397 din acest act normativ.
(Curtea de Apel Suceava, decizia nr. 408/2014 din 9 octombrie 2014)
Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Vatra Dornei la data de 4 februarie 2013, sub nr. 327/334/2013, numitul A.D.D., în calitate de reclamant a chemat în judecata pe numita C.A., în calitate de pârâta, solicitând instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa dispuna în baza art. 397 C. civ. ca autoritatea parinteasca privind pe minorii A.M.G. si A.C.V. sa fie exercitata de catre ambii parinti, sa se dispuna stabilirea unui program de vizitare a minorelor în modalitatea aratata în motivarea actiunii, cu cheltuieli de judecata.
În motivarea actiunii a aratat, în esenta, ca partile au fost casatorite, iar din casatoria acestora au rezultat minorele A.M.G., nascuta la data de 5 noiembrie 1999, în municipiul Vatra Dornei, judetul Suceava si A.C.V., nascuta la data de 12 decembrie 2007, în municipiul Vatra Dornei, judetul Suceava. Prin sentinta civila nr. 243/2011 a Judecatoriei Vatra Dornei casatoria partilor a fost desfacuta, iar minorele au fost încredintate pârâtei spre crestere si educare. Imediat dupa pronuntarea divortului, pârâta a plecat cu copiii în strainatate si de atunci nu-i permite reclamantului sa aiba legaturi personale cu acestia.
Motivat de aceste aspecte, reclamantul sustine ca a fost nevoit sa promoveze prezenta actiune, prin care solicita stabilirea unui program...