Content area
Full Text
Abstract
Human trafficking, besides the serious consequences it produces in human, social and economic perspective represents a serious attack on fundamental human rights, democracy and rule of law. Among the causes of trafficking we find the perspective of profits obtained from this type of criminal activity, the lack of a satisfying standard of living for the victims, their educational deficiencies, the existence of demand for the services of trafficked persons, permissive criminal law or lack of diligence in the implementation of legal provisions.
Keywords: causes of human trafficking, risk factors, prevention programs.
Într-o lume confruntata cu probleme diferite si complexe, actele teroriste, traficul de persoane si traficul de droguri constituie tot atâtea fenomene cu grave implicatii sociale, economice, morale si juridice.
Traficul de persoane este o noua forma de comert cu sclavi, de criminalitate transnationala organizata, o amenintare la adresa suveranitatii nationale si a securitatii statelor, o problema referitoare la munca, la încalcarea drepturilor si libertatiilor fundamentale, în fapt o combinatie a tuturor acestor determinari.
Traficul de persoane este unul dintre cele mai cunoscute si profitabile fenomene anti-sociale, de la abolirea sclaviei si pâna astazi. Modalitatile de actiune a traficantilor sunt dintre cele mai versatile, speculative si ingenioase, activitatea lor extinzându-se de la teritoriul national la cel regional si international.
Deschiderea spre Occident, la începutul anilor `90, a însemnat, fara îndoiala un factor pozitiv, oferind cetatenilor din tarile Europei de Est, posibilitatea de a calatori liber în calitate de turist, cât si în cautare de lucru sau la studii. În acelasi timp, aceasta deschidere, nu a întârziat sa anunte aparitia unor factori negativi, cum ar fi internationalizarea economiei tenebre, transferul de practici criminale, aparitia de noi grupari criminale internationale. Ca ti rezultat a schimbarii sociale si economice traficul de fiinte umane în scop sexual a crescut dramatic în tarile Europei de Est care formau sfera sovietica de influenta. În acest sens, Europa de Est este identificata, în prezent, ca si o larga sursa de exploatare a femeii traficate pentru prostitutie.
În general, factorii determinanti ai traficului de persoane pot fi clasificati în doua categorii: factori structurali (extrinseci) si factori proximali (intrinseci).
Astfel, factorii structurali sunt cei de natura economica, sociala si ideologica, precum:
- Saracia si somajul;
- Accesul limitat/conditionat la învatamânt, abandonarea scolii...