Content area
Full Text
Abstract: Infracțiunile săvârșite cu violență în cadrul familiei prezintă un ridicat pericol social determinat pe de o parte de importanța relațiilor sociale ce constituie obiectul protecției sociale și de gravele urmări pe care le pot avea pentru societate săvârșirea acestor infracțiuni, iar pe de altă parte faptul că ele se realizează de obicei, prin folosirea unor mijloace sau procedee violente și au o frecvență deseori mai ridicată în raport cu alte categorii de infracțiuni.
Cuvinte cheie: violență, familie, societate, comportament, infracțiune
Violența este un indiciu al crizei personale a individului care nu mai găsește ieșiri logice dintr-un sistem închis. Ea este o consecință a societății care nu mai oferă modele viabile membrilor săi, nu mai reușește să-și impună valorile și nu mai este în măsură șă-și facă respectate normele.
Infracțiunile săvârșite cu violență reprezintă un fenomen antisocial complex, rezultat al interacțiunii conjugale a unor factori obiectivi și subiectivi, sociali și individuali, generali și particulari a unor condiții favorizante a căror naștere și explicație, solicită din partea specialiștilor interesați în prevenirea și diminuarea acestor manifestări, eforturi interdisciplinare și interinstituționale.
Trăim într-o societate, sau mai bine zis într-un segment de lume ce aparține unei națiuni (precum cea a noastră), conexată organic exterioruluui ei; chiar dacă ne îndreptăm această idee, doar pe domeniul pe care-l avem de cercetat - violența domestică - nu putem să-l scoatem din sistemul integrat al responsabilității libertăților noastre ca indivizi și în același timp, componenți ai unui grup social conexat lumii exterioare lui.
Din punct de vedere teoretic, întotdeauna se poate rezolva aproape totul, dar dacă avem în vedere realitatea, sau mai bine zis practica comportamentului individual sau de grup, în balans cu libertățile individuale, faptele se scurg pe contrasens. Se pare că avem de-a face cu un joc deschis, neterminat și pe care-l vedem și-l auzim zilnic, și parcă ne vine să credem că de fapt, creem condițiile pentru ținerea sub control a externalităților negative, pe care le antrenează...