Content area
Full Text
Abstract:
Orthopedics Biomaterialele are intended for implantation in the human body and substituted for or help repair of bones, cartilage or organ transplant, and tendons. The end of the 20th century, the availability of materials for the manufacture implants used in medicine has been the same as for other industrial applications. Because human body is a corrosive environment, for biomaterialele used in implants, they have imposed strict requirements of the materials used.
Key-words: orthopedics biomaterial, the titanium orthopedic implants, biocompatibility
1. Introducere
Afecpunile inflamatorii si degenerative articulare reprezinta jumatate din totalul bolilor cronice, la persoanele în vârsta de peste 50 de ani. Tratara entul bolilor degenerative articulare necesita în procent ridicat interventii chirurgicale, inclusiv înlocuirea parpalä sau totala a articulatiei naturale afectate. In plus, numeroase fracturi osoase, alaturi de osteoporoza, scolioza, necesita pentru rezolvare, utilizarea dispozitivelor permanente, temporare sau biodegradabile.
Prima generatie de materiale utilizate în implanturi, au avut proprietatea de a reduce cât mai mult posibil coroziunea si eliberarea de ioni si particule, dupa implantare.
Pentru evaluarea comportamentului biologic a materialelor, a fost introdusa nopunea de biocompatibilitate de implant, care trebuia sa respecte teste standardizate, in vitro si in vivo.
Evolutia dezvoltarii biomaterialelor si aplicarea lor în clinica, a parcurs trei etape cu aparitia a trei generatii diferite de materiale [16, 21]. Prima generatie este reprezentata de materiale bioinerte. A doua generatie este reprezentata de materiale bioactive si biodegradabile. A trei a generatie este reprezentata de materiale proiectate pentru a stimula raspunsul celular specific, la nivel molecular [16].
Aparitia unei noi generatii de materiale nu reprezinta înlocuirea utilizarii unor dispozitive din generatiile anterioare - materialele din prima generatie sunt înca larg folosite în tratamentele ortopedice.
2. Materialele din prima generatie
pe lânga proprietati mecanice, chimice si fizice, biomaterialele trebuie sa respecte cerinte biologice, precum biocompatibilitate, bioactivitate si osteoinductie. Hench precizeaza ca prima generatie de biomateriale a fost inerta pentru a reduce reaepa la corp strain si pentru a reduce raspunsul imun la minimum [16].
Primele materiale metalice folosite în ortopedie, au fost aliajele din otel inoxidabil, si din cobalt - crom. Titanul si aliajele din titan, au fost introduse în anii 1940. Aliajele NiTi, cu memoria formei, au aparut în anii 1960, dar din cauza efectului alergenic, indus de nichel, a fost...