Content area
Full Text
S copul acestui articol este de a face o trecere m revistä a principiilor de organizare §i functionare a bibliotecilor pentru copii, de a oferi o imagine de ansamblu a situatiei serviciilor oferite copiilor cu vârste între 0 çi 14 ani de cätre bibliotecile publice româneçti çi de pozitionare a acestora în context international. Chiar dacá pe continentul european exista o traditie aproape secularä privind fumizarea serviciilor de bibliotecä pentru copii (în 2014, Franta aniverseazä 90 de ani1 de la dezvoltarea primelor biblioteci pentru copii - o recunoaçtere globalä a importantei bibliotecilor publice în viata copiilor2), prezenta acestora în peisajul studiilor §i cercetärilor medidor institutional culturale româneçti este putin vizibilä. Cum §i de ce folosesc copiii §i tinerii bibliotecile publice? în ce fei räspund sectiile pentru copii provocärilor societätii actúale §i nevoilor diverse ale copiilor, aflate într-o permanentä schimbare? Cum putem évalua eficacitatea serviciilor de bibliotecä publicä pentru copii? De ce ar trebui factorii de decizie politicä sä finanteze serviciile bibliotecilor publice pentru copii? Sunt întrebâri la care am încercat sä gäsim räspuns în cadrul studiului efectuat în perioada martie-aprilie 2013, parte a proiectului ,3ibliotecile judetene: Centre de Excelentä", sustinut financiar de Fundatia IREX, prin programul national Biblionet.
Consideratii generale
în 1924, Griffiths Caroline, preçedinta Comitetului de Carte pentru Bibliotecile pentru Copii, în discursul rostit cu prilejul inaugurärii primului program de bibliotecä dedicat copiilor3, definea bibliotecile pentru copii ca "spatii sociale prin natura lor §i çtiintifice prin organizare, care, pentru a reuçi, au nevoie de sprijinul autoritätilor publice, de îndrumarea expertilor, de atentia çi de simpatía constantä a cetätenilor".
în cadrul colocviului "Douäzeci de ani de dezvoltare a bibliotecilor pentru copii"4 din anul 1993, Michel Melot, preçedintele Consiliului superior al bibliotecilor, aträgea atentia asupra faptului cä, de§i bibliotecile pentru copii oferä imaginea unor instituto mature, ele riscä sâ-çi piardä relevanta dacä nu li se acordä în continuare atentia necesarä, ajungând chiar sä fie marginalizate în lipsa unor proiecte noi.
în prezent, proiectele noi nu lipsesc, însâ problema care se pune în spatiul european este legatä de viitorul bibliotecilor pentru copii din perspectiva locului pe care ar trebui sä íl ocupe §i a pregätirii bibliotecarilor specializati.
în România nu avem date legate de aparitia primelor sectii de bibliotecä specializate pentru copii §i nu cunoa§tem nici numärul...