Content area
Full Text
Biblioteca Judeteana "Dinicu Golescu" Arges este una dintre cele mai vechi biblioteci publice din tara, anul acesta împlinind venerabila vârsta de 136 de ani.
În anul 1869 s-au pus bazele unei biblioteci publice în orasul Pitesti prin initiativa unei persoane, Paraschiva Stefu, care lasa 200 de galbeni austrieci pentru înfiintarea unei biblioteci publice în Pitesti. Paraschiva Stefu ramâne în analele pitestene si în cele nationale pentru viziunea pe care a avut-o asupra necesitatilor dezvoltarii unor asemenea servicii puse în slujba binelui public. În 1904 biblioteca primeste prin donatie fondul de carte al istoricului Gheorghe IonescuGion, acest fapt constituindu-se într-un moment de referinta în evolutia institutiei. La acea data, biblioteca detinea peste 1.000 de volume cu profil enciclopedic, în limbile româna, franceza si italiana. În anul 1948, dupa reorganizare devine biblioteca regionala, si i se aloca un spatiu în centrul istoric al municipiului, participând tot mai intens la viata culturala a zonei. În anul 1968, biblioteca a devenit judeleana, fiind sarbatorit, în 1980, centenarul acestei instituai de cultura deja recunoscuta pe plan nalional.
În 1994, Consiliul Judelean Argeç a depus eforturi suslinute pentru oblinerea Hotarârii de Guvern nr. 346 din 23 iunie 1994 de construire a unui sediu al bibliotecii (primministru, Nicolae Vacaroiu). Proiectul noii cladiri a fost realizat de arhiteclii Maria çi Alexandru Mullescu. În ziua de 23 octombrie 1995 s-au batut pe teren primii tarusi, în prezenta oficialitatilor locale, a unor ministri si a altor personalitati.
Noul edificiu al Bibliotecii Judetene "Dinicu Golescu" Arges s-a finalizat în anul 2002, deschizându-si portile pentru public la 8 martie 2003. Constructie monumentala, noul sediu are o suprafata de 5.000 mp, subsol, parter si trei etaje, fiind dotat cu sala de conferinte, sali de lectura pentru utilizatori, si birouri pentru salariatii institutiei. Un vitraliu exceptional (autor, artistul Zoe Emanuel) de 112 mp da lumina si multa personalitate holului central. În fata bibliotecii s-a amplasat bustul marelui om de cultura "Dinicu Golescu", patronul acestei institutii (autor, sculptorul Vasile Rizeanu).
Îndeplinim o datorie de onoare prin a sublinia aici contributia majora a unui om care si-a dedicat întreaga viata activitatii de biblioteca. Este vorba de domnul Silvestru D. Voinescu, cel care timp de 40 de ani a ctitorit destinele bibliotecii. Personalitate culturala marcanta, un foarte bun manager, dar si...