Content area
Full Text
ÖZ
Kültepe Tabletlerinden elde edilen verilere göre; Asurlu tüccarlar ile Anadolu'daki yerel kralliklar arasinda yogun bir ticaret agi bulunmaktaydi.. Yaklaçik iki yüz yil süren (MÖ. ca. 195-1750) bu dönemde Asur'dan gelen tüccarlar Karum adi verilen ve §ehirlerin hemen yakininda kurulan, ikametgâh ve pazar yeri olarak kullanilan alanlarda yaçamaya ba§lami§tir. Hayatlarinin neredeyse tamamini Anadolu'da geçiren kimi Asurlu tüccarlar eçlerini yanlarinda getirirken kimileri ise bölgenin yerel halkindan kadinlarla evlenmi§lerdir.
Asurlu tüccarlarin ticarette en büyük destekçileri ve yardimcilari eçleridir. Birçok vesikada kadinlarin ticaret hayatinda söz sahibi oldugu, e§ine yardim ettigi, mal alip sattigi ve üretim açamasinda etkin rol oynadigina dair bilgiler bulunmaktadir. Bu çaliçmada bu güne kadar bulunup yayinlanan Kültepe tabletlerinden faydalanilarak Asurlu tüccarlarin eçleri ile olan ailevi iliçkileri, ticari ortakliklari, Asurlu kadin tüccarlarin bireysel faaliyetleri ve eçlerine ticarette nasil yardim ettikleri belgeleriyle ortaya konularak açiklanacaktir.
Anahtar Kelimeler: Asur Ticaret Kolonileri Çagi, Kültepe, Kanis, Asur.
ABSTRACT
According to the Kültepe Tablets, there were intensive trades between the Assyrian merchants and the Anatolian kingdoms. In this period that lasted nearly for two centuries (BC. ca. 1950-1750), the merchants from Assyria began to live in the fields which were used as residence and market place founded near the cities and called as Karum. Assyrian merchants who spent almost all of his life in Anatolia, brought their wives with them, but some of them married women from the local communities of the region.
The biggest supporters and assistants of the Assyrian merchants in the trade were their spouses. In many documents there was information about that women had a voice in trade life, helped their husbands, bought and sold goods and played active role in the production process. In this study, benefitting from the Kültepe tablets which have been published since today, the family relations of the Assyrian Merchants with their wives, their commercial partnerships, individual activities of the Assyrian women traders, how they help their husbands in trade are going to be clarified with the documents.
Keywords: Assyrian Trade Colony Period, Kültepe, Kanis, Assyria.
1.GÍRÍS
Asur Ticaret Kolonileri Çagi olarak bilinen dönem MÖ ca. 1950-1750 yillari arasini kapsamaktadir. Bu dönemde Asurlu tüccarlar Anadolu'ya gelerek Asur'da ürettikleri mallari Anadolu'da bulunan kralliklarin surlarinin divina kurulan Karum ve wabartum adi verilen pazar yerlerine getirerek yerli halka ve saray ahalisine satmiçlardir. Bu...