Content area
Full Text
Elena-Giorgiana SIMIONESCU*
* Lect. univ. dr., Departamentul Stiinte Juridice, Facultatea de Relatii Internationale, Drept si Stiinte Administrative, Universitatea "Constantin Brâncusi" din Tg-Jiu, [email protected]
Abstract: Studiul este determinat de necesitatea perfectionarii legislatiei nationale privind reglementarea recidivei În conditiile tendintelor existente În politica penala internationala si În activitatea de combatere a fenomenului recidivismului din alte tari, individualizarea pedepsei În caz de recidiva, generând, nu de putine ori, dificultati În practica judiciara privind infractorii predispusi sa repete savârsirea de noi infractiuni.
Cuvinte cheie: recidiva, recidivism, tratament sanctionator al recidivei, efecte ale recidivismului, evadare
Aspecte introductive
Tendintele existente În politica penala internationala si În activitatea de combatere a fenomenului recidivismului au determinat necesitatea perfectionarii legislatiei nationale1. Criminalitatea În institutiile penitenciare reprezinta În sine o diversitate de recidiva juridico-penala (legala) si/sau recidiva criminologica (faptica)2, de aceea, este considerata periculoasa. Mediului penitenciar Îi sunt caracteristice "traditiile" si "obiceiurile" criminale, precum si dispretul fata de personalitate, chiar si viata, iar pentru o buna parte dintre detinuti este caracteristica degradarea morala totala si respingerea valorilor "oficiale" (din punctul lor de vedere)3.
Criminalitatea penitenciara este dominata de aceleasi legitati ca si criminalitatea generala, dar, În acelasi timp, poseda si unele trasaturi distincte, determinate de specificul locului si contingentul de persoane condamnate. Infractiunile comise În penitenciare difera de criminalitatea generala În functie de proportii si structura4, deoarece: a) unele infractiuni pot ficomise doar În penitenciare, cum ar fi: evadarea din locurile de detentie; neprezentarea nejustificata a persoanei condamnate la locul de detinere, la expirarea perioadei În care s-a aflat legal În stare de libertate; parasirea, fara autorizare, de catre persoana condamnata, a locului de munca, aflat În exteriorul locului de detinere; Înlesnirea evadarii; b) comportamentul detinutilor suporta o puternica influenta din cauza subculturii ce domina În penitenciar, care Încurajeaza comiterea unor infractiuni (evadarea prin folosire de violente, arme, substante narcotice sau paralizante; diferite forme de sustragere a unor bunuri de la detinuti); c) În locurile de detentie se modifica esential factorii criminogeni5: o parte din ei Îsi pierd În mediul penitenciar orice influenta, În timp ce altii sunt generati anume de acesta din urma6.
Comentariu privind savârsirea unei infractiuni de evadare din stare legala de retinere sau de detinere. Exista, din punct de vedere criminologic, anumite aspecte de tip comportamental si psihologic, care creioneaza...