Content area
Full Text
Dezvoltarea acceleratä a retelelor digitale §i a resurselor documentare dematerializate a bulversat peisajul informational al bibliotecilor çi a creat perspective noi asupra misiunii acestora, ca factor decisiv de modernizare. Aceastä revolutie tehnologicä se traduce prin asimilarea unei generatii noi de instrumente formate din adevärate sisteme de informatii §i servicii noi. Deja bibliotecile §i-au modificat serviciile oferite utilizatorilor, spatiile sunt reamenajate, iar activitätile obiçnuite s-au schimbat.
Internetui joacä un roi crucial în viata noasträ, în societatea informational, propune deopotrivä informatii §i servicii pentru tóate domeniile. Utilizatorii Internetului cresc de la an la an, paginile web aferente fiecärei täri cresc pe zi ce trece, astfei cä anual sunt înregistrate milioane de pagini web încadrate la top level domain. Paginile §i site-urile web au creat a§a-numitele arhive web, care includ domeniile nationale §i se dezvoltä deja ca un serviciu în câteva biblioteci mari. Astfel, se pune problema creärii de politici de constituiré §i dezvoltare a arhivelor web care se creeazä în flecare zi, se actualizeazä uneori de mai multe orí pe zi sau sunt efemere, dispäränd din varii motive.
Patrímoniul digital. Ce reprezintä çi de ce trebuie conservât?
încâ de la aparitia tehnologiilor informatiei §i comunicärii §i în special de la aparitia web-ului, o cantitate tot mai însemnatâ de documente §i informatie este generatä, proiectatä §i publicatâîn internet. Internetul a schimbat comportamentul social, de învâtare §i de lucru, a oferit noi forme de comunicare §i producere de documente §i cunoaçtere, totodatä a générât un context §i niçte produse care, departe de a dispärea, tind sä creascä în mod exponential §i sä se dezvolte extrem de rapid. Dacä într-o primä etapä în cele mai multe dintre cazuri se expuneau sau se distribuiau în internet documente care existau deja în formate analogice (de exemplu pe hârtie), în prezent sunt tot mai multe continuturile care se nasc digitale ("born digitaF) §i care nu au un echivalent în "lumea" analogicä. Facilitatea creärii, editärii §i publicärii în internet, pretul scäzut al editärii digitale §i posibilitatea de a accesa informatia din orice punct al planetei §i în orice moment, au contribuit la succesul internetului çi al web-ului. Astfel, atât de utilizata frazä "dacä nu e§ti în internet, nu exiçti" este aproape o realitate de necontestat, iar când afirmäm acest lucru ne referim eel putin...