Content area
Full Text
ÖZET
Amaç: Saldirganlik ile ilgili yapilan bazi biyolojik çalismalar; kortikal uyarilma ve inhibisyon dengesindeki bozulmalarin tepkisel saldirganlik, dürtüsellik ve davranis denetiminde yetersizlik gibi davranissal sorunlara yol açabilecegini ileri sürmektedir. Bu çalismanin amaci; ana özelliklerinden biri saldirganlik olan antisosyal kisilik bozuklugu olan genç eriskin erkeklerde kortikal uyarilma-inhibisyon dengesizli- ginin saldirgan davranislardaki rolünü degerlendirmektir.
Yöntem: Çalismaya 42 antisosyal kisilik bozuklugu olan denek ile yas ve egitim düzeyi olarak eslestirilmis 44 saglikli kontrol grubu alindi. Kortikospinal uyarilma ve inhibisyonun elektrofizyolojisi transkranyial manyetik stimulasyon ile ölçüldü. Tüm deneklere SCID-I, SCID-II, Saldirganlik Ölçegi ve Edinburg Lateralizsyon Testi uygulandi.
Bulgular: Kortikal eksitabiliteyi yansitan motor uyarilma esigi, kortikal latans ve santral motor iletim zamani, antisosyal kisilik bozuklugu olan grupta saglikli kontrol grubuna oranla anlamli düzeyde düsük bulundu. Kortikal inhibisyonu yansitan kortikal sessiz dönem gruplar arasinda anlamli farklilik göstermedi.
Sonuç: Bu bulgular, antisosyal kisilik bozuklugunda kortikal motor uyarilmada arti sa isaret etmektedir ve bu kortikal dengesizligin, bireyi davranis problemlerine yatkin kildigini düsündürmektedir. (Nöropsikiyatri Arsivi 2009; 46: 44-8)
Anahtar kelimeler: Antisosyal kisilik bozuklugu, saldirganlik, transkraniyal manyetik stimulasyon, kortikospinal eksitabilite, kortikal inhibisyon
ABSTRACT
Objective: Some biological researches on aggressive behaviors suggest that cortical excitability and inhibition imbalance cause behavioral problems like reactive aggression, impulsivity and inability to behavioral control. The purpose of the study is to evaluate whether cortical excitability-inhibition imbalance is responsible for aggressive behaviors in adult young men with antisocial personality disorder in which aggressive behavior is one of the key features.
Method: We studied 42 subjects with antisocial personality disorder and 44 healthy controls matched for age and education level. The electrophysiology of cortical inhibition and excitability was measured with transcranial magnetic stimulation. SCID-I, SCID-II, Aggression Questionnaire, and Edinburg Handedness Inventory were performed to all subjects.
Results: Motor threshold, cortical latency, and central motor conduction time, which are related with cortical excitability, have been found statistically significant lower on antisocial personality disorder group compared with healthy controls. There was no difference between two groups on cortical silent period which reflects cortical inhibitory mechanisms.
Conclusion: The results indicate an increase in cortical motor excitability on antisocial personality disorder, and we suggest that the cortical imbalance might render the person prone to behavior problems. (Archives of Neuropsychiatry 2009; 46: 44-8)
Key words: Antisocial personality disorder, aggression, transcranial magnetic stimulation, corticospinal excitability, cortical inhibition