Content area
Full Text
Verhage, A. (2011). The Anti Money Laundering Complex and the Compliance Industry (diss. Gent), London: Routledge Taylor and Francis Group, Routledge Studies in Crime and Economics, 208 p., ISBN 978-0-415-60076-7.
Verhage richtte zich in haar dissertatie op het functioneren van de compliance officer in België. Deze relatief nieuwe beroepsgroep is werkzaam in het bedrijfsleven tussen enerzijds het conglomeraat van publieke en private partijen die gezamenlijk het Anti Money Laundering Complex vormen en anderzijds de commerciële markt van aanbieders van producten en diensten uit de Compliance Industrie. Zij beschrijft aan de hand van haar onderzoek de dilemma's waar de beoefenaren van deze relatief nieuwe beroepsgroep zich voor geplaatst zien; tussen de commerciële belangen van de business en de bewaking van de integriteit van het bedrijf en de financiële markt.
Witwassen vormt een essentiële stap in de criminele bedrijfsvoering. Tijdens deze fase wenden criminelen voor dat op illegale wijze verworven goederen of gelden een legale herkomst kennen. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten uit misdrijven geeft misdadigers de vrijheid om openlijk van hun buitenwettelijk vergaarde middelen te genieten, zonder dat handhavende diensten daar iets tegen kunnen ondernemen. Het bestrijden van witwassen zou een belangrijke incentive voor criminelen wegnemen en voorkomen dat criminelen zich een positie kunnen verwerven in de bovenwereld.De term witwassen vindt zijn oorsprong in de beruchte Amerikaanse gangster Alphonse (Al) Gabriel Capone (1899-1947). Capone verdiende tijdens de periode van de drooglegging enorme bedragen, naar schatting jaarlijks 100 miljoen dollar, aan de criminele handel rond casino's, prostitutie en alcohol. Hij werd bovendien in verband gebracht met verschillende moorden. Hoewel de politie van deze activiteiten op de hoogte was, leek Capone lange tijd immuun voor vervolging. Uiteindelijk deden accountants hem de das om. Om zijn criminele vermogen een legale herkomst te verschaffen maakte Capone gebruik van wasserettes. Zelfs bij volledige benutting van de beschikbare wasmachines kon de door Capone aangegeven omzet niet worden verklaard. Capone werd in 1931 veroordeeld wegens belastingfraude en verdween naar het gevangeniseiland Alcatraz.Na de Al-Qaida-aanslagen in Amerika op 11 september 2001 ontstond het bange vermoeden dat terroristen witwastechnieken zouden gaan gebruiken voor de financiering van hun activiteiten. Overheden kwamen snel in het geweer. Wereldwijd ontstond extra aandacht voor witwassen en terrorismefinanciering. Dat leidde tot internationale verdragen en aanpassingen van nationale...