Content area
Full Text
C. muncii, art. 56 alin. (1) lit. c)
Cum, reclamanta are acţiunea în realizarea dreptului său, putând contesta decizia unilaterală a angajatorului de încetare de drept a contractului individual de muncă, invocând dispoziţiile legale menţionate, instanţa va constata că este inadmisibilă acţiunea în constatare a existenţei dreptului de a opta liber pentru a munci neîngrădit în învăţământ până la vârsta legală de pensionare a bărbaţilor (de 65 de ani), întemeiată pe prevederile art. 5 par. 1 din Directiva Consiliului nr. 76/207/CEE, Decizia din data de 27 martie 1963 Da D a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Hotărârea din data de 26 februarie 1986 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în cazul M.H. Marshall C.T. and T. - E.I. Area I.B. nr. 152/84 şi art. 14 CEDO.
Deci, cum prevederile art. 35 C. pr. civ. impun, pentru admisibilitatea acţiunii în constatare, condiţia ca partea să nu poată cere realizarea dreptului dedus judecăţii şi cum, reclamanta, poate valorifica dispoziţiile legale menţionate în dosarul de contestare a deciziei de eliberare a sa din funcţie, în considerarea dispoziţiilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003, la întrunirea condiţiilor cumulative de stagiu minim de cotizare şi a vârstei standard de pensionare pentru femei, se impune admiterea excepţiei inadmisibilităţii şi, în consecinţă, respingerea cererii de constatare a existenţei dreptului reclamantei de a opta liber pentru a munci neîngrădit în învăţământ până la vârsta legală de pensionare a bărbaţilor (de 65 de ani).
(C. Apel Suceava, secţia I civilă, decizia nr. 283/2017, www.avocat-dreptul-muncii.eu)
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului S. sub nr. xx/86/2013 la data de 10 decembrie 2013, reclamanta P.R. a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate existenţa discriminării sale directe, pe criterii de sex, în ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare în raport cu salariaţii de sex masculin şi existenţa discriminării sale indirecte, în raport cu altă persoană de sex feminin aflată în aceeaşi situaţie şi pentru care s-a recunoscut existenţa discriminării cu privire la vârsta standard de pensionare.
La un termen de judecată ulterior, reclamanta şi-a precizat acţiunea în sensul că temeiurile de drept ale acţiunii în constatarea discriminării sale directe pe criterii de sex, în ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare în raport cu salariaţii de...