Content area
Full Text
Öz
Giriş: Tırnağı çevreleyen epidermisin enfeksiyonu olan paronişi, elin en sık görülen enfeksiyonudur. Çalışmamızda hastanemizde paronişi tanısı alan hastaların klinik özelliklerini ve tedavilerini tartışmayı planladık.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Haziran 2014 ve Aralık 2016 tarihleri arasında, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Polikliniği'nde akut paronişi tanısı konulan çocuk hastalar dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, varsa altta yatan hastalık, fizik muayene bulguları, laboratuvar bulguları, hastaneye yatırılıp yatırılmadıkları, yatış süresi, uygulanan tedaviler (cerrahi veya antibiyoterapi), komplikasyon varlığı ve aldığı antibiyoterapi süreleri değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmamızda, akut paronişi tanısı konulan 75 olgunun 37 (%49.3)'si erkek, 38 (%50.7)'i kız ve ortanca yaşları 8 yıl (en küçük ve en büyük, 0-18) idi. Hastalar, altta yatan hastalıklara göre immünyetmezliği olan ve olmayanlar olmak üzere iki gruba ayrıldığında, 13 (%17.3)'ünde immünyetmezlik tespit edilirken (primer veya sekonder) 62 (%82.7)'sinde immünyetmezlik tespit edilmedi. Toplam 10 hastaya paronişiye eşlik eden apse olması üzerine drenaj yapıldı. İmmünyetmezliği olan hastaların %14.3 (n= 2)'üne, immünyetmezlik olmayanların ise %13.1 (n= 8)'ine apse gelişmesi nedeniyle cerrahi drenaj gerekti. Hastaneye yatarak tedavi edilen toplam 5 hasta vardı. İmmünyetmezlikli olan hastaların %21.4 (n= 3)'ü, olmayan hastaların ise %3.3 (n= 2)'ü hastanede yatarak tedavi edildi. Bu iki grup arasında hastanede yatış açısından istatistiksel anlamlı fark vardı (p= 0.01).
Sonuç: Paronişi tedavi planında konağın immün cevabı hastaların izlemi ve tedavisinin düzenlenmesi için temel yol göstericidir.
Anahtar Kelimeler: Çocuk, paronişi, immünyetmezlik
Abstract
Objective: Paronychia, the inflammation of proximal and lateral nail folds and, is the most commonly encountered hand infection. In this study, it was aimed to evaluate the clinical features and treatment options of paronychia in our center.
Material and Methods: Patients diagnosed with acute paronychia from June 2014 to December 2016 in the Pediatric Infectious Disease Department of Hacettepe University İhsan Doğramacı Children Hospital were included into the study. Patients' age, gender, underlying disease, physical examination findings, laboratory parameters, hospitalization status, treatment choices (surgery/antibiotic treatment) and durations, and complications were evaluated.
Results: Seventy-five patients (37 male, 49.3%) with a median age of 8 years (0-18) were enrolled into the study. The patients were divided into two groups as immunocompetent (62, 82.7%) and immunocompromised (primary or secondary immunodeficiency, 13, 17.3%). Two of the immuncompromised patients (14.3%) and eight of immunocompetent patients underwent surgery drainage because of abscess formation. Five...