Content area

Abstract

Amaç:Romatoid artrit kronik, multisistemik, otoimmün, inflamatuar bir hastalık olup eklem hasarı ve işlevsizliğine neden olabilmektedir. Prognoz çok değişkendir, erken tanı iyi klinik seyir için önem taşımaktadır. Bununla birlikte belirtiler, klinik ve laboratuar bulgular özellikle erken dönem hastalıkta özgül değildir. Bu çalışmanın amacı kontrastlı MR incelemelerin romatoid artrit tanısına katkısını ortaya koymaktır.

Gereç-Yöntem:2013 Ağustos ile Aralık 2015 tarihleri arasında el ve bilek eklemlerinde ağrı şikayeti ile başvuran ve bilateral kontrastlı MR inceleme ile değerlendirilen romatoid artrit ön tanılı hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. İncelemeler 3.0 Tesla manyetik alan gücüne sahip cihaz ile gerçekleştirilmiştir. Metakarpal eklemler ve el bilek eklemlerinde sinovit, fleksör tendonlarda tenosinovit varlığı değerlendirilmiştir. Sinoviyal haritalama görüntülerinde sinovit ve tenosinovit ile uyumlu olabilecek kontrastlanma artışı değerlendirilmiştir. MR bulguları ile romatoid artrit tanısı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma Ankara Üniversitesi Etik Kurul Komitesi tarafından onaylanmıştır.

Bulgular:108 hastanın 74'ü (%68) romatoid artrit tanısı almıştır. 34 hasta (%32)'da romatoid artrit düşünülmemiştir. Konvansiyonel kontrastlı T1 ağırlıklı görüntülerde sinovit skoru romatoid artrit hastalarında anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Sinoviyal haritalama görüntüleri, sinovit ve tenosinovit değerlendirmelerinde sırası ile %85 ve %88 özgüllüğe sahiptir ancak tetkikin duyarlılığı düşüktür. Görüntüleme bulguları ile laboratuar değerleri arasında ilişki bulunmamıştır.

Sonuç:Magnetik rezonans görüntüleme yumuşak doku inflamasyonu ve kemik harabiyetini gösterebilmesi nedeniyle romatoid artrit hastalarının değerlendirilmesinde değerli bir tetkiktir. Sinoviyal haritalama sinovit ve tenosinovit ile uyumlu olabilecek kontrastlanma artışı hakkında kısa sürede genel bir değerlendirme sunmaktadır. Daha doğru bir değerlendirme için radyologların klinik bulgular kadar görüntüleme tekniklerinin fizik prensipleri hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Alternate abstract:

Purpose:Rheumatoid arthritis is a chronic, multisystemic, autoimmune, inflammatory disease which can lead to joint damage and disability. The prognosis is variable and early treatment is important for good clinical outcome. However, symptoms, clinical and laboratory findings are highly nonspesific especially in early disease. The purpose of this study is to investigate the contribution of bilateral contrast enhanced MRI to the diagnosis of rheumatoid arthritis.

Subjects and Methods:From August 2013 to December 2015, 108 patients with arthralgia of the wrist or hand joints who had bilateral hand MR imaging were included in the study. MR imaging examination was perfomed at 3.0 T. The evaluation of metacarpal joints, wrists and flexor tendons was performed with regard to the following aspects: prevalance of synovitis in joints and tenosynovitis in tendons. Maximum intensity projection (synovial mapping) images were also used to evaluate the synovitis and tenosynovitis of patients. MR findings were correlated with the prevalance of the diagnosis of rheumatoid arthritis. The study was approved by the Ankara University Ethical Committee.

Results:Of the 108 patients, 74 (68%) patients had rheumatoid arthritis. There were 34 (32%) patients in the non-RA group. Synovitis scores were significantly high in the RA group in the conventional contrastenhanced T1-weighted images. The specificities of synovial mapping for the detection of synovitis and tenosynovitis were 85%and 88%, but the sensitivities were low. There was no correlation between imaging findings and laboratuary parameters.

Conclusion:Magnetic resonance imaging is a valuable technique which enables the detection of soft tissue inflammation and bony changes in rheumatoid arthritis. Synovial mapping is a useful tool for detecting synovitis and tenosynovitis because it yields clear visualization even with only one image. For more accurate evaluation, radiologists should be aware of clinical findings as well as physical principles of the imaging techniques.

Details

Title
Romatoid Artrit Tanısında El MR Görüntülemenin Katkısı ve Laboratuvar Bulgularla Korelasyonu
Author
Hürsoy, Nur
Publication year
2016
Publisher
ProQuest Dissertations & Theses
ISBN
9798383005750
Source type
Dissertation or Thesis
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
3073249857
Copyright
Database copyright ProQuest LLC; ProQuest does not claim copyright in the individual underlying works.