Content area
Abstract
האבל מוצג בספרות הפפיכולוגית בחוויה מחעזעת, נחעיקה את כוחות ההתמודדות של הפרט בזי להתמודד עם האובדן. ההתמודדות מתרחשת בשלבים לאורך ציר הזמן .
בל חבדה במיוחד החברה הערבית חמוסלמית, בגוזה לעצמה מסגרת התייחטות מיוחדת לחוויית האבל והתמודדות אתה, מסגרת התייחסות זר מושפעת ממאפייניה הספציפיים של אותה חברה, לתפיסת העולם הדתית יש גם כן השפעה ניכרת על התפיטה החברתית ,
המודל הדו-מטלולי להתמודדות עם אובדן (1999 1981 הוטוות) מספק מערכת התייחטות מחקרית . תיאוריטית וקלינית המסייעת בהבנת תהליך עיבוד האבל. התמודדות עם אובדן לפי המודל מנוסחת לאורך שני מסלולים מובחנים אך אינטראקטיביים. המטלול הראשון מתייחס לתפקוד ביו-פסיכו-סוציאלי בעבודת האבל, כלומר כיצד התפקוד של הפרט נפגע בעקכות חוויה מזעזעת כמו אובדן. המסלול השני, מתייחס לקשר ולהתקשרות הרגשית לנפטר, כלזמר כיצד אנשים משמרים ומשנים את הקשר שלהם לנפטר .
במחקר הנוכחי מוצגת הספרות הפפיכולוגית על אובדו ואבל, מוצג המודל החברתי הערבי בישראל, להתמודדות עם אוּבדן ואבל מתוך תצפיות שנערכו על טקסי אבל בכמה מקוּמות במגזר הערבי, כמו כן מוצגת תפיסת העולם הדתית המוסלמית להתמודדות עם אוּבדן ואבל, איך שזה מופיע בספרות ההלכה הדתית * הסונית ", וכקוראן ( ספר הקודש אצל האיסלאם ), מטרת המחקר הנוכחי לבדוק תפיסה דתית, חכרתית ונפשית לאוּבדן ואבל אצל ערבים מוסלמים בישראל, והקשר בין תפיסה זו לרמת דתיות, מגדר וחלוף הזמן. נבדקה מידת ההלימה בין השיפוט הדתי, לבין השיפוט החברתי והנפשי לאותה תגובה לאובדן .
ההתמודדות עם אובדן ואבל מנוסחת במושגים של צירי ההתמודדות ע"פ המודל הדו-מסלולי של רובין. השערות המחקר נגזרו משני המפלולים בכל תחום שיפוט בנפר.
בתחום השיפוט הדתי: שיערנו כי קיים הבדל בין שיפוטם של דתיים אדוקים יותר לבין השיפוט של אנשים דתיים פחות לגבי המקובלות הדתית לתגובה לאובדו, באופן ספציפי אנו שיערנו כי ; זתיים ישפטו תגובה תפקודית (מסלול 1) מסתגלת, משלימה עם האובדן ונשלטת כיותר מקובלת מבחינה דתית . וכי זתיים ישפטו תגובה של המשך קשר רוחני דתי עם ייצוגי הנפטר (מסלול 62 כמקובלת מבחינה דתית ,יחסית לפחות דתיים .
לגבי ההבדל בין גברים לנשים, אנו שיערנו כי גברים יטו יותר מנשים לחשוב שכל תגוכבה תפקודית מסתגלת ומקבלת את האובדו (מפלול 1) מקובלת מבחינה דתית. גבריס יטו פחות מנשים לחשוב שתגובה םשל המשך קשר לנפטר (מסלול 2) מקובלת מבחינה דתית . בתחום השיפוט החברתי: שיערנו כי קיים הבדל בין דתיים לפחות דתיים, ובין גברים לנשים לגבי המידה שבה התגובה מקובלת מבחינה חברתית. כלומר דתיים נוטים יותר מהפחות דתיים לחשוב שתגובה תפקודית מסתגלת ומקכלת את המוות (מסלול ו) מקובלת מבחינה חברתית .





