Content area

Abstract

Kültür, insanların, yaşamın amacı, dünya görüşü, dil ve konuşma tarzı, iyi ve kötü anlayışı, tutumlar, davranışlar, inançlar, doğru ve yanlışlar, yaşamın değerli olan yönleri, insanlararası ilişkiler, iş yapma, amaçlara ulaşma davranış ve usulleri, otorite ve sorumluluk anlayışı, zaman anlayışı, giyim kuşam, görünüş, serbestlik ve bağımlılık konularında paylaştıkları değer, anlayış, simge ve sembollerin toplamıdır. Her örgüt küçük bir toplumdur. Dolayısıyla bu toplumun da paylaşılan değerler seti yani kültürü olacaktır. Örgüt kültürü, işletme kültürü ya da firma kültürü olarak adlandırılan bu değerler toplamı, çeşitli yönetim ve organizasyon kavram ve tekniklerinin uygulanma ve başarılı olma imkanlarını etkileyecektir. Bu nedenle her yönetim kavram ve tekniğinin uygulanması, ilgili örgüt kültürü ile birlikte düşünülmelidir.

Örgüt üyelerinin ortak değer, norm ve inançlar etrafında birleşmeleri onların örgütün amaçlarıyla bütünleşmelerini sağlayarak işbirliği ruhunun gelişmesine hizmet eder. Bu yolla koordinasyon ve bütünleşme kolaylaşacağı gibi bölümler ve kişiler arasında güç savaşları da önlenecektir. Örgüt kültürü ile strateji arasında bir ilişkinin varolduğu ve stratejinin başarıyla uygulanmasında örgüt kültürünün büyük önem taşıdığı tüm araştırmacılar tarafından kabul edilmektedir. Uygulamaya bakıldığında pek çok stratejinin başarısızlığa uğramasında ana nedenin, bu stratejinin, örgüt üyelerinin sahip olduğu değer, norm ve inançlar dışında kalması olduğu görülür. Ancak burada aksi durum da belirtilmeli ve örgüt üyeleri tarafından paylaşılan ortak değer, norm ve inançlara aykırı olmayan stratejilerin büyük başarıları beraberinde getireceği gözardı edilmemelidir.

Küresel değişim ve rekabetin ortaya çıkardığı ya da önemini arttırdığı yeni yönetim kavramlarından biri olan personel güçlendirme (empowerment), yardımlaşma, paylaşma, yetiştirme ve takım çalışması yolu ile kişilerin karar verme haklarını artırma ve kişileri geliştirme süreci olarak tanımlanabilir. Güçlendirmede, işi fiilen yapan kişiyi işin sahibi haline getirme esastır. Kuralların, prosedürlerin, emir-komuta anlayışının, bürokrasi ve otokratik yönetimin hakim olduğu; bilginin paylaşılmadığı, değer ve normların paylaşımının zayıf olduğu örgütlerde personel güçlendirmenin başarıyla uygulanamayacağı açıktır. Bunun aksine risk almaya, yaratıcılık ve yeniliğe açık; bilginin sağlıklı bir şekilde paylaşıldığı, iletişim kanalları sağlam, yetki devretmeye istekli yöneticiler ve sorumluluk almaya istekli astların oluşturduğu, kararlara katılımın demokratik bir şekilde sağlandığı, yöneticilerin emir-komuta anlayışının yerine dönüşümcü liderlik davranışını benimseyerek astlarına takım koçu olarak yaklaştığı, astlarını tanıyarak ihtiyaçlarının neler olduğunu tespit etme davranışı gösterdiği; hiyerarşik yapıların mümkün olduğunca azaltılarak daha yalın örgüt yapılarının oluşturulduğu, herkes için sürekli bir eğitim ortamının varolduğu, örgütsel destek sistemlerinin güçlendirmeyi destekleyecek yapıda oluşturulduğu bir örgütte ise güçlendirmenin başarıyla uygulanabilmesi sözkonusudur. Yine personel güçlendirmenin başarıyla uygulanabilmesi için personelin de bazı davranışlara sahip olması gerekmektedir. Personel güçlendirmenin başarıyla uygulanabilmesi için personelin yüksek güvene sahip olması, risk alabilmeye ve değişime açık olması, kendi bilgi ve becerilerinin farkında olması, bağımsız çalışabilme özelliği gösterebilmesi ve kendini ifade edebilme yeteneğine sahip olması gerekmektedir. Bu koşullar varolduğunda personel güçlendirme başarılı bir şekilde uygulanabilecektir.

Örgüt kültürünün personel güçlendirmenin başarıyla uygulanabilmesi üzerindeki etkisini incelediğimiz bu çalışma, toplam dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde örgüt kültürünün tanımı ve kapsamı, temel unsurları, benzer kavramlarla ilişkileri, sınıflandırılması, stratejik kararlar üzerindeki etkisi ve örgüt kültürünün değiştirilmesi konuları ortaya konulmuştur.

Çalışmamızın ikinci bölümünde, personel güçlendirmenin tanımı, temel kavramları açıklanmış, personel güçlendirmenin ortaya çıkmasına yol açan yeni yönetim tekniklerine değinilmiş, son olarak da güçlendirmenin yararları ve riskleri ortaya konulmuştur.

Üçüncü bölümde, örgüt kültürü ve güçlendirme arasındaki ilişki yönetici davranışları boyutu, personel davranışları boyutu ve örgüt yapısı boyutu başlıkları altında ele alınmıştır.

Çalışmamızın son bölümünü oluşturan uygulama bölümünde, bir örgüt ortamının örgütsel kültürünün personel güçlendirmenin başarıyla uygulanıp uygulanmamasına olan etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz anket ile çalışanlarını güçlendirdiğini düşündüğümüz bu örgütün örgütsel kültürünün sahip olduğu özellikler ve bu özelliklerin personel güçlendirmeye etkisi araştırılmıştır.

Alternate abstract:

You are viewing a machine translation of selected content from our databases. This functionality is provided solely for your convenience and is in no way intended to replace human translation. Show full disclaimer

Culture, people's purpose of life, worldview, language and speech style, understanding of good and bad, attitudes, behaviors, beliefs, right and wrong, valuable aspects of life, interpersonal relations, doing business, behaviors and procedures to achieve goals, authority and responsibility. It is the sum of the values, understandings, symbols and symbols they share about understanding, sense of time, clothing, appearance, freedom and dependence. Every organization is a small society. Therefore, this society will also have a shared set of values, that is, its culture. This sum of values, called organizational culture, business culture or company culture, will affect the possibilities of implementation and success of various management and organizational concepts and techniques. Therefore, the application of each management concept and technique should be considered together with the relevant organizational culture.

Uniting organizational members around common values, norms and beliefs helps them develop the spirit of cooperation by ensuring their integration with the goals of the organization. In this way, coordination and integration will be facilitated and power struggles between departments and individuals will be prevented. It is accepted by all researchers that there is a relationship between organizational culture and strategy and that organizational culture is of great importance in the successful implementation of strategy. When we look at practice, it can be seen that the main reason why many strategies fail is that this strategy falls outside the values, norms and beliefs that the members of the organization have. However, the opposite situation should also be stated here and it should not be ignored that strategies that do not contradict the common values, norms and beliefs shared by the members of the organization will bring great success.

Empowerment, one of the new management concepts that has emerged or increased in importance due to global change and competition, can be defined as the process of increasing people's decision-making rights and developing people through cooperation, sharing, training and teamwork. In empowerment, it is essential to make the person actually doing the job the owner of the job. Rules, procedures, command-and-command mentality, bureaucracy and autocratic management dominate; It is clear that personnel empowerment cannot be implemented successfully in organizations where knowledge is not shared and sharing of values and norms is weak. On the contrary, they are open to taking risks, creativity and innovation; Information is shared in a healthy way, communication channels are strong, it is composed of managers willing to delegate authority and subordinates willing to take responsibility, participation in decisions is ensured in a democratic way, managers approach their subordinates as team coaches by adopting transformational leadership behavior instead of command-and-command approach, they get to know their subordinates and determine what their needs are. shows behavior; It is possible to implement empowerment successfully in an organization where hierarchical structures are reduced as much as possible, where simpler organizational structures are created, where a continuous training environment exists for everyone, and where organizational support systems are created to support empowerment. Again, in order for personnel empowerment to be implemented successfully, the personnel must also have certain behaviors. In order for personnel empowerment to be implemented successfully, the personnel must have high confidence, be open to taking risks and change, be aware of their own knowledge and skills, be able to work independently and have the ability to express themselves. When these conditions exist, personnel empowerment can be implemented successfully.

This study, in which we examine the effect of organizational culture on the successful implementation of personnel empowerment, consists of four parts in total. In the first part of our study, the definition and scope of organizational culture, its basic elements, its relations with similar concepts, its classification, its effect on strategic decisions and the changing of organizational culture are presented.

In the second part of our study, the definition and basic concepts of personnel empowerment are explained, new management techniques that lead to the emergence of personnel empowerment are mentioned, and finally, the benefits and risks of empowerment are revealed.

In the third section, the relationship between organizational culture and empowerment is discussed under the headings of managerial behavior dimension, personnel behavior dimension and organizational structure dimension.

In the application section, which constitutes the last part of our study, the effect of the organizational culture of an organizational environment on whether personnel empowerment is successfully implemented or not was investigated. With the survey we prepared in this context, the characteristics of the organizational culture of this organization, which we think empowers its employees, and the effects of these characteristics on employee empowerment were investigated.

Details

Title
Örgüt Kültürünün Personel Güçlendirmeye Etkisi Ve Bir Uygulama
Author
Çalışkan, Meltem
Publication year
2006
Publisher
ProQuest Dissertations & Theses
ISBN
9798515288853
Source type
Dissertation or Thesis
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
2572245947
Copyright
Database copyright ProQuest LLC; ProQuest does not claim copyright in the individual underlying works.